Base, Belgacom en Mobistar bemachtigen 800MHz 4G-frequentie

Base, Belgacom en Mobistar hebben alledrie een licentie voor 4G via de 800Mhz-frequentie in België bemachtigd.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

iPhone 5 4G LTE SpotlightBelgacom, Mobistar en KPN’s Base hebben in België licenties bemachtigd voor de 800MHz-frequentie. Deze zal worden gebruikt voor de landelijke uitrol van 4G en dient als aanvulling op de 1800MHz-frequentie die al in België wordt gebruikt. De drie operators betaalden ieder 120 miljoen euro voor de licenties, een bedrag dat ze voor de komende twintig jaar toegang geeft tot de 4G-frequentie.

De 800MHz-frequentie wordt ondersteund door de iPhone 5s en iPhone 5c, maar niet door de iPhone 5. Wil je op de iPhone 5 met het 4G-netwerk verbinden, dan moet je binnen het bereik van de 1800MHz-frequentie zijn. De lagere 800MHz-frequentie heeft een groter bereik waardoor de frequentie het makkelijker voor providers maakt om landelijke dekking te bieden. In Nederland gebruiken providers de 800MHz-frequentie om op zoveel mogelijk plekken 4G te bieden, terwijl de 1800MHz-frequentie wordt bijgeschakeld om in steden de grote drukte op te vangen. Dit betekent dat je met een iPhone 5 met 4G kunt verbinden in een grote stad, maar dat je in rustige gebieden een iPhone 5s of iPhone 5c nodig hebt.

Belgacom, Base en Mobistar laten alledrie weten dat de 800Mhz-frequentie de landelijke uitrol van 4G moet versnellen. Belgacom wil tegen het einde van het jaar 4G aan vijftig procent van de bevolking bieden en het 4G-netwerk van Base beslaat eind 2014 heel België. Mobistar belooft binnen drie jaar 98 procent van België 4G aan te bieden en benadrukt dat hier ook 60 gemeenten op het Waalse platteland onder vallen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 november 2013, 12:18
Categorie Providers
Onderwerpen base, belgacom, mobistar

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.