Winst Apple stijgt door populariteit van de Mac

Apple heeft een goed kwartaal achter de rug: tussen januari en maart 2007 groeide de verkoop van desktop-Macs en Macbooks driemaal sneller dan gemiddeld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple_market_share.pngDe Mac groeit in populariteit: het zorgde ervoor dat Apple opnieuw positieve kwartaalcijfers kan laten zien. Woensdagavond na sluiting van de beurs maakte Apple bekend dat in het kwartaal dat op 31 maart eindigde een omzetstijging van 21 procent werd gehaald. De iPod verkocht goed, maar de Mac was de echte winstmaker.

De omzet steeg in het afgelopen kwartaal van 4,36 miljoen naar 5,26 miljard dollar. De nettowinst groeide in dezelfde periode met 88 procent van 410 naar 770 miljoen dollar. De toegenomen populariteit van de Mac zorgt ervoor dat de computerhandel van Apple met 36 procent steeg. Steve Jobs zei op de persconferentie: “De Mac wint duidelijk marktaandeel”. En dat is waar, want de afzet groeit driemaal zo snel dan het gemiddelde in de computermarkt. Toch gaat het nog om kleine percentages: het marktaandeel van Apple steeg met 1% naar 5%. De Macbooks zijn inmiddels populairder dan de desktopmodellen: de verkoop van Macbooks steeg van 498.000 naar 891.000 stuks terwijl de verkoop van desktop-Macs licht steeg van 614.000 naar 626.000 stuks. In absolute aantallen is dat nog niets vergeleken met het aantal iPods: er gingen tussen januari en maart 10,54 miljoen iPods over de toonbank; een stijging van 24%. Maar de kopers hadden vooral voorkeur voor de goedkopere modellen, want de omzet in iPodland daalde van 1,71 naar 1,66 miljard dollar. De muziekwinkel iTunes bracht 35% meer op, van 485 miljoen naar 653 miljoen dollar. De muziekwinkel van Apple heeft nu in de VS een marktaandeel van 85%.
Het aandeel Apple steeg door de goede berichten met 10%, waardoor eerdere tegenvallers zoals de vertraging van de Apple TV en het uitstel van Leopard weer grotendeels zijn goedgemaakt. Voor het komende kwartaal verwacht Apple een omzet van 5,1 miljard dollar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 16:34
Categorie Apple
Onderwerpen apple, winst

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.