Apple wil dat Belgacom betaalt voor goedkeuring 4G-netwerk

Belgacom wil niet betalen voor aanvullende test, om vast te stellen of het 4G-netwerk geschikt is voor de iPhone. Het 4G-netwerk is wel goedgekeurd voor iPads.

belgacom torensBelgacom-klanten met een iPhone krijgen voorlopig geen toegang tot het 4G-netwerk van deze Belgische provider. Belgacom heeft via Proximus al een 4G-netwerk, maar kan geen iPhones toelaten omdat Apple het tegenhoudt. De iPhone is volgens woordvoerder Jan Margot wel getest op het netwerk van Belgacom, maar pas als de provider betaalt voor speciale testen zal er goedkeuring volgen. Belgacom wil echter niet opdraaien voor de extra kosten die dat met zich meebrengt. Op de website van Apple staat momenteel dat Proximus/Belgacom en Mobistar een geschikt LTE-netwerk aanbieden voor de iPad, maar dezelfde erkenning is er voor de iPhone nog niet. Het lijkt dus vooral een maatregel van Apple om extra geld te vragen voor het toelaten van de iPhone op een mobiel netwerk.

“Van onze kant wordt er niets tegengehouden”, zegt woordvoerder Margot. Dat heeft niets te maken met het feit dat Mobistar de eerste provider was die de iPhone in België mocht aanbieden. Apple staat ook open voor een partnerschap met Belgacom, maar dan moet er wel betaald worden. Pas na het uitvoeren van nog meer testen kan het 4G-netwerk van Belgacom officieel goedgekeurd worden. Mobistar heeft sinds april 2013 goedkeuring van Apple om iPhones toe te laten op het netwerk, maar zal het 4G-netwerk pas eind van dit jaar openstellen. Woordvoerster Patti Verdoodt denkt niet dat het blokkeren van Belgacom iets te maken heeft met de nauwe banden tussen Apple en Mobistar. “Dat is iets tussen Belgacom en Apple, maar daar hebben wij geen afspraken rond” zegt ze.

Wat eraan voorafging…

In december 2012 verschenen berichten dat gebruikers met een iPhone 5 gebruik konden maken van het 4G-netwerk van Proximus, maar het was nog niet officieel opengezet. Proximus wilde met de komst van iOS 6.1 ook 4G activeren voor gebruikers. Maar het liep iets anders dan gepland: mensen met een iPad 4 en iPad mini konden wel op het 4G-netwerk van Proximus, iPhone-bezitters niet. Terwijl het 4G-netwerk van Proximus gebruikt kon worden met smartphones van andere fabrikanten, bleven de iPhone-bezitters in de kou staan. Overstappen naar een andere provider had geen zin, want Mobistar en BASE gaan pas eind 2013 van start met een 4G-netwerk. Het wachten is dus tot het moment dat de andere providers een 4G-netwerk gaan aanbieden. Er zijn geluiden dat Apple afspraken met Mobistar heeft dat zij als eerste de nieuwste iPhones op het 4G-netwerk mogen toelaten. Dat zou ook verklaren waarom iPads al wel toegang hebben tot het 4G-netwerk van Proximus; die vallen namelijk niet onder de overeenkomst met Mobistar.

Tipgever: @undertaxxx25

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2013, 19:37
Categorie Providers
Onderwerpen belgacom, proximus

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.