Apple wijst iPhone-app af vanwege gekloond icoon

Apple heeft een iPhone-app afgewezen omdat het icoon teveel op iPhone-app Clear leek. Het is voorzover bekend de eerste keer dat een app om deze reden werd afgewezen. Apple keurt klonen van bekende apps vaak goed.

clear icon iphoneApple staat erom bekend dat ze schaamteloze klonen van populaire iOS-apps gewoon goedkeuren. Pas wanneer de originele ontwikkelaar bezwaar maakt is er kans dat Apple ingrijpt. Toch lijkt er nu tenminste één uitzondering te zijn gemaakt. Ontwikkelaar Benjamin Mayo meldt dat een app van een collega-ontwikkelaar werd afgekeurd, omdat het icoontje teveel leek op die van Clear, een innovatieve takenlijstapp die rap werd gekopieerd door andere takenlijstapps, door agenda-apps en weerberichtapps.


Ontwikkelaar Benjamin Mayo laat niet zien hoe het ‘gewraakte’ icoontje eruit zag, maar laat wel weten dat het icoon in blauw was uitgevoerd. Hij merkt ook op dat Apple de discussie over handelsmerken steeds uit de weg is gegaan, door kloonapps gewoon goed te keuren. De tekst die de kennis van Mayo van het goedkeuringsteam van Apple ontving, luidt:

We found that your app, and/or its metadata, contains content that could be misleading to users, which is not in compliance with the App Store Review Guidelines.

Specifically, your app icon appears to be similar to the chart topping lists/to do app “Clear”

It would be appropriate to modify your app icon so that they don’t appear to be similar.

temple run - temple jumpHet meest bekende geval van een gekopieerd icoon was te vinden bij Temple Jump. Deze game gebruikte een bijna 1-op-1 kopie van het icoontje van het destijds gigantisch populaire spelletje Temple Run, maar veranderde de kleur van geel naar blauw. Na protest van de ontwikkelaar haalde Apple de kloon uit de App Store. Rond diezelfde tijd haalde Apple ook klonen van Angry Birds en Plants vs Zombies uit de App Store.

Het zou voor de hand liggen dat Apple over geautomatiseerde hulpmiddelen beschikt om bij nieuwe icoontjes meteen te kijken of het op een bestaand icoon lijkt. Maar toen een voormalig medewerker van het App Store-reviewteam uit de school klapte, blijkt dat het team kleiner is dan je denkt en verkeert in een constante staat van onderbezetting. Daardoor kan het voorkomen dat applicaties die duidelijk tegen de richtlijnen van Apple zijn (zoals een nepversie van de jailbreaktool Cydia) gewoon er doorheen slippen.

De echte app Clear is hier te vinden: Clear (€2,39)

Clear kreeg eerder te maken met klonen. Zo werd de app Clear Todo ooit toegelaten, een app waarbij het icoontje en de gebruikersinterface sterk op Clear lijken. De echte Clear vind je hier:

clear todo

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.