‘Apple werkt aan verbeteringen iCloud, Shazam-integratie, nieuwe Apple TV’

Apple werkt aan verbeteringen voor iCloud, Shazam-integratie, een nieuwe Apple TV en een compleet vernieuwde interface voor OS X 10.10. Dat meldt 9to5Mac.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

wallpaper-wwdc-2014Apple werkt aan significante verbeteringen voor iCloud, die het voor ontwikkelaars eenvoudiger en efficiënter moeten maken om iCloud in hun eigen apps te integreren en de clouddienst als opslag te gebruiken. Dat schrijft het doorgaans betrouwbare 9to5Mac op basis van bronnen. Ook wordt er, zoals eerder al uitlekte, gewerkt aan een muziekherkenningsfunctie in samenwerking met Shazam en een nieuwe Apple TV met vernieuwde software. De focus voor de aankomende ontwikkelaarsconferentie WWDC ligt volgens de site op het nieuwe OS X-besturingssysteem voor de Mac, dat een nieuw ontwerp krijgt.

Shazam-integratie

Volgens geruchten zou Apple samenwerken met Shazam aan geïntegreerde muziekherkenning in iOS. Shazam heeft nu al een eigen app voor iOS die je muziek laat herkennen, maar volgens de geruchten zou Apple diezelfde data in iOS willen inbouwen zodat je geen losse app meer nodig hebt. De functie zou samenwerken met Siri en de mogelijkheid bieden om meteen het herkende nummer in de iTunes Store te downloaden. De functie zou eruit kunnen zien zoals in de mock-up hieronder is afgebeeld:

Shazam-integratie in Siri (mockup)

Mogelijke functies iOS 8 vertraagd

Eerder dit jaar lekten al veel geruchten uit over iOS 8, de opvolger van iOS 7. Onder meer Healthbook als hub voor medische gegevens, een verbeterde kaartenapplicatie met ingebouwde openbaar vervoer-informatie, een losse iTunes Radio-applicatie, evenals losse apps voor Teksteditor en Voorvertoning. Het lijkt echter niet zeker dat al die vernieuwingen al in iOS 8 aanwezig zullen zijn. 9to5Mac zegt gehoord te hebben dat Apple al werkt aan iOS 8.1 en dat sommige functies mogelijk pas daarin geïntroduceerd zullen worden. Welke functies dat precies zijn is op dit moment nog niet onduidelijk. De latere introductie van nieuwe functies heeft mogelijk te maken met het feit dat resources binnen Apple gezet worden op OS X 10.10, de opvolger van Mavericks, die dit jaar een ingrijpende visuele metamorfose krijgt. In de aanloop naar iOS 7 deed Apple destijds hetzelfde om de software op tijd af te kunnen krijgen.

A8-processor en iOS 8 richten zich op batterijduur, ondersteuning voor meerdere resoluties

Ook zou iOS 8 een belangrijke rol spelen bij de nieuwe A8-processor voor de aankomende iPhone 6. In tegenstelling tot de A7-processor van de iPhone 5s, waarbij Apple 64-bitondersteuning als speerpunt nam, ligt de focus voor de A8 op algehele performance en batterijduur. Dit lijkt vrij essentieel aangezien een iPhone met een groter scherm, volgens de geruchten tot wel 5,5-inch, meer van de batterij vraagt. Daarnaast introduceert iOS 8 ondersteuning voor meerdere resoluties, wat lijkt samen te hangen met de iPhone 6 en naar verluid ook een ander iOS-apparaat wat niet in de iPhone-familie thuishoort. De functie zou zich richten op zowel de App Store als het mobiele besturingssysteem zelf.

Nieuwe Apple TV is ‘prioriteit’ voor Apple

Er wordt al enige tijd gesproken over een vernieuwde Apple TV, waarbij onder meer een eigen App Store en Siri-ondersteuning genoemd werden. Volgens 9to5Mac wordt er nog steeds gewerkt aan die upgrade evenals nieuwe software, maar worden die niet noodzakelijkerwijs op hetzelfde moment uitgebracht. De nieuwe software zou bijvoorbeeld eerder kunnen verschijnen dan de nieuwe Apple TV of misschien zelfs wel uitgebracht worden voor oudere Apple TV’s. Tegelijkertijd zijn de vernieuwingen voor de Apple TV naar verluid een absolute ‘prioriteit’ voor Apple. Niet zo verrassend gezien de hoeveelheid Apple TV’s die in 2013 verkocht werden.

Nieuw ontwerp voor OS X 10.10

De focus voor de aankomende ontwikkelaarsconferentie in juni ligt naar verluid volledig op OS X 10.10, de opvolger van OS X Mavericks. Net zoals Apple afgelopen jaar met iOS 7 deed, krijgt ook het Mac-besturingssysteem een compleet nieuw ontwerp. Het nieuwe ontwerp zou geïnspireerd zijn op dat van iOS 7 met scherpere hoeken voor vensters, krachtiger iconen en meer witruimtes. Toch zou Apple van OS X niet teveel iOS willen maken. Zo blijven de Finder, multitasking en functies als Mission Control gewoon behouden. Het nieuwe besturingssysteem moet in juni geïntroduceerd worden en zal in het najaar beschikbaar komen, zo is de planning op dit moment.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

14 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.