Foursquare komt met Swarm: locatie delen met vrienden

Foursquare splist op en komt met Swarm, een vriendelijke app om je locatie in te delen met vrienden zodat ze zien dat je in de buurt bent.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Swarm icoon iPhone iPod touchFoursquare was te troebel. Gebruikers wisten niet of het een app was om mee in te checken, locaties mee te zoeken, of om badges mee te verzamelen.” Dat zegt Foursquare tegen The Verge, met daarna de aankondiging dat Foursquare in tweeën wordt gedeeld. Foursquare blijft de applicatie waarmee je incheckt op locaties en waarin je aanbevelingen ziet voor restaurants en bedrijven in de omgeving. Vanaf deze zomer wordt Swarm een geheel nieuwe app ernaast, bedoeld om te zien waar je vrienden zijn.

Het besluit van Foursquare komt op het moment dat de app meer dan 40 miljoen gebruikers heeft en over informatie van 16 miljoen locaties beschikt. Gebruikers die Foursquare misschien gebruikten om te zien waar vrienden en andere bekenden waren. Maar die functie zal binnenkort geen rol meer spelen in Foursquare. Daarvoor is Swarm in het leven geroepen.

Geen nieuw idee

De startup noemt Swarm een ‘social heat map’ vol met locaties waar je vrienden zijn, om je een kans te bieden bij elkaar te komen als je in de buurt bent. Nieuw is die insteek geenszins. Met Apple’s eigen Zoek mijn vrienden kan je al uitgebreid bijhouden waar je vrienden uitspoken en ook zijn er apps als het Nederlandse Ketchupp, die als doel heeft mensen bij elkaar te brengen. De app Highlight is trouwens precies de app die Foursquare omschrijft met Swarm. Toch zijn er verschillen.

Simpel en batterijvriendelijk

Swarm houdt het concept simpeler dan we tot nu toe hebben gezien en daarin kan best wel eens succes schuilen. De hele app bestaat praktisch uit één scherm. Bovenin dat scherm deel je je eigen locatie. Daaronder zie je vrienden die dichtbij zijn, vrienden die in de buurt zijn en dan vrienden die in dezelfde plaats als jou zijn. In die volgorde.

Swarm vrienden-app van Foursquare

Je geeft niet je exacte locatie weg in Swarm. Je geeft anderen in eerste instantie een indicatie van waar je bent. Zo kunnen vrienden zien dat je in de buurt bent. Een groot voordeel ten opzichte van Highlight, is dat je daarvoor alleen je locatie deelt met de app bij het inchecken. Het lijkt er dus op dat de app niet constant je locatiegegevens peurt: goed voor de batterij van je iPhone. Als je wél precies wilt aangeven waar je bent, is dat ook geen probleem. Dan kan je er alsnog voor kiezen om op een locatie in te checken.

‘Geen gezicht op de kaart’

Swarm screenshot van The VergeDe genoemde concurrenten, inclusief Apple’s eigen Zoek mijn vrienden, zijn eigenlijk nooit aangeslagen. Foursquare’s eigen incheckfunctie als vriendvinder werd geen succes en Highlight mag dan wel behoorlijk wat beoordelingen hebben in de Nederlandse App Store: echt intensief wordt de app niet gebruikt. Tegen The Verge zegt Foursquare dat ze weet waaraan dat ligt: “Mensen willen hun gezicht niet op de kaart zien. Willen niet hun precieze locatie in een park weggeven.” Het argument is goed te onderbouwen. Had Tinder een succes geworden als je je exacte locatie met iedereen had gedeeld? Ondenkbaar.

Nieuwe richting van Foursquare

De opsplitsing van Foursquare in Swarm en Foursquare betekent ook dat de originele Foursquare-app flink op de schop zal gaan. De dienst laat nog geen beelden zien van de vernieuwde applicatie, die overigens onlangs ook al een ingrijpend herontwerp kreeg. Wel is duidelijk dat de locatiedienst het Yelp en Google Maps veel lastiger moet maken als het op aanraders in de omgeving komt. Tegen The Verge: “Als je met Yelp zoekt op een pizzeria, krijg je de best beoordeelde pizzeria’s te zien. Als je dadelijk met Foursquare zoekt, geven we je precies de pizza die je wilt eten.” Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe richting van Foursquare op iPhone inzet.

Swarm moet over enkele weken uitkomen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.