Apple: ‘We zijn in iOS 5 gestopt met Carrier IQ’

Apple zegt dat Apple gestopt is met het ondersteunen van Carrier IQ in iOS 5. De software registreerde het mobiele gedrag van gebruikers en kon dit versturen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

siri-iphone“Spyware op de iPhone!” was de interpretatie van sommige media op de ontdekking van Carrier IQ-sporen in Apple’s iOS. Het doorgaans zwijgzame Apple was er echter snel bij om te reageren: in een verklaring geven ze aan dat ze inderdaad gebruik hebben gemaakt van de diagnostische software van Carrier IQ. Maar ze zijn ermee gestopt sinds iOS 5 en zullen eventuele restanten volledig verwijderen in een toekomstige software-update. Apple ontkende ook dat ze persoonlijke informatie verzamelden via de software. Op sommige mobiele platformen werd het daar wel voor gebruikt. Bovendien zegt Apple dat de Carrier IQ-functies standaard staan uitgeschakeld op de toestellen.

Apple zei letterlijk:

We zijn gestopt met het ondersteunen van Carrier IQ in iOS 5 in de meeste van onze producten en zullen het compleet verwijderen in een toekomstige software-update. Net als bij alle diagnostische data die naar Apple wordt gestuurd, moeten klanten actief voor opt-in kiezen om de informatie te delen. Doen ze dat, dan wordt de data in een anonieme en geëncrypte vorm verstuurd en bevat geen persoonlijke informatie. We leggen geen toetsaanslagen vast of andere persoonlijke informatie voor de diagnostische data en we hebben geen plannen om dat ooit te doen.

abortuskliniekApple reageerde ook snel op een andere ‘schokkende’ beschuldiging: Apple zou pro-life zijn, omdat Siri je weigert te helpen met het vinden van een abortuskliniek. Gebruikers constateerden dat Apple je wel in contact kan brengen met een massagesalon of prostituee, maar niet bij een ongewenste zwangerschap kan helpen. Sommige Amerikanen meenden al een complot te hebben ontdekt: Apple probeerde een morele boodschap te verkondigen. Maar het blijkt allemaal mee te vallen. In een verklaring legt Apple-woordvoerder Natalie Kerris uit, dat er geen sprake is van kwade opzet. Siri bevindt zich nog in betafase en er ontbreken nog bepaalde data. Organisaties zoals Think Progress spreekt over “misleidende antwoorden op dringende gezondheidsvragen” die in sterk contrast staan tot de resultaten die je krijgt als je een escortservice zoekt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 december 2011, 12:11
Categorie Apple
Onderwerpen ios 5, provider

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.