Apple versus Palm: beide overtreden elkaars patenten

Apple en Palm zouden wel eens een juridische strijd om patenten kunnen beginnen. Volgens een analyse van Engadget hebben beide bedrijven reden om de andere partij aan te klagen.

palm versus appleEr is de afgelopen tijd regelmatig geschreven over de kwestie Apple versus Palm. Apple’s tijdelijke baas Tim Cook uitte dreigende taal om duidelijk te maken dat andere bedrijven moesten oppassen en dat zij het intellectueel eigendom van Apple dienen te respecteren. Palm voelde zich aangesproken en verklaarde klaar te zijn voor een juridische strijd met Apple… Hoe het precies zit is voor een leek moeilijk in te schatten. Daarom schakelde Engadget de auteur/jurist Nilay Patel in om eens uit te zoeken hoe het zit. In samenwerking met patent-jurist Mathew Gavronski ontstond een vrij uitgebreid, maar interessant artikel, waaruit twee dingen duidelijk worden.

Apple gebruikt in de iPhone-functies waarop Palm al jarenlang een patent op heeft en andersom gebruikt Palm in de nieuwe Pre functies waarvan de rechten duidelijk bij Apple liggen.

Aan het begin van het artikel maakt Nilay duidelijk dat het niet erom gaat of het Amerikaanse patentsysteem deugt. Ook de vraag of een bepaald patent wel of niet aan een bepaalde partij toegewezen had moeten worden, is niet aan de orde. Het ging er Engadget alleen om te kijken welke patentovertredingen de bedrijven lijken te maken. Na een kleine inventarisatie lijken beide bedrijven elkaars patenten te overtreden (maar of dat echt het geval is zal uiteindelijk een rechter moeten beslissen). Wat het lastig maakt, is dat nog weinig mensen de Pre langdurig in handen hebben gehad, waardoor niet duidelijk is hoe bepaalde functies daadwerkelijk zijn geïmplementeerd.

De vraag is nu, welk bedrijf als eerste de strijd begint. Engadget denkt dat het Apple is. Van de andere kant: Palm heeft minder te verliezen: als het tot een gevecht komt en alle toestellen van de markt moeten worden gehaald, of wanneer er achteraf licentiekosten per toestel moeten worden betaald, is Palm als eerste klaar: de Pre is immers nog niet op de markt. Apple heeft het met miljoenen iPhones een stuk lastiger: mocht het op betalen aankomen, dan gaat dat miljoenen kosten. Een ander gevaar is dat bij eventueel verlies de verliezer zijn eerder verkregen patenten kwijtraakt. Reden genoeg voor beide bedrijven om de juridische strijd niet door te zetten.

Meer info: Engadget

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 januari 2009, 18:38
Categorie Apple
Onderwerpen palm, patenten, rechtszaak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.