Apple verslaat Samsung als grootste smartphonemaker ter wereld

Samsung is ingehaald door Apple. Samsung verkocht 35 miljard smartphones in het afgelopen kwartaal, maar Apple verkocht er 37 miljoen, die bovendien meer geld opleverden.

samsung-iphoneSamsung maakte een paar weken geleden bekend dat ze 35 miljoen smartphones hadden verscheept in het vierde kwartaal van 2011. Samsung was even de ‘grootste smartphonemaker ter wereld’, maar die titel zijn ze alweer kwijt nu Apple kwartaalcijfers heeft bekendgemaakt. De 37 miljoen iPhones, omzet van 46,33 miljard dollar en winst van 13 miljard zijn zelf voor Apple-begrippen fenomenaal. Eigenlijk is er maar één telefoonfabrikant die in de buurt komt en dat is de computer- en telecombusiness van het Zuid-Koreaanse Samsung. Door de lage prijzen van de telefoons liggen de cijfers wel iets lager. De 35 miljoen smartphones van Samsung droegen bij aan een kwartaalwinst van ‘slechts’ 4,5 miljard. Hoe de verhoudingen precies liggen, is echter moeilijk na te gaan.

Samsung maakt de exacte verkoopcijfers van smartphones niet zelf bekend, maar laat het schatten door onderzoeksbureau Strategy Analytics. Daarna worden de cijfers overigens wel door Samsung in promotiecampagnes gebruikt. Bij de cijfers is onduidelijk of het gaat om toestellen die naar de retailketens zijn verscheept, of toestellen die daadwerkelijk in handen van consumenten zijn gekomen. Bij Apple is die informatie makkelijker te achterhalen: er is een gedetailleerd PDF-document met alle cijfers, waaruit blijkt dat het om verkochte toestellen aan eindklanten gaat. Apple heeft het ook een stuk makkelijker: het aantal toestelvarianten is op één hand te tellen, terwijl Samsung te maken heeft met honderden varianten van toestellen die vaak in aangepaste operator-versies worden verkocht. Misschien weet Samsung de exacte cijfers zelf niet eens. Apple heeft met de eigen Apple Stores en de contracten met operators een relatief overzichtelijke verkoopketen.

RTL-Z vatte de werkwijze van beide bedrijven vanochtend nog even kernachtig samen voor het gewone volk: “Apple verzint, Samsung jat” (filmpje via @edwinkuipers89). Als het niet in de rechtszaak lukt om te winnen, dan maar op de beurs. Samsung slaat terug met reclamefilmpjes waarin Apple-bezitters worden ‘gesamsunged’.

https://www.youtube.com/watch?v=a4STej_rWlo

https://www.youtube.com/watch?v=4tmEegvUpGA

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 januari 2012, 11:09
Categorie Apple
Onderwerpen apple, samsung, smartphone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.