Apple publiceert lijst met 156 toeleveranciers en meldt afname minderjarige arbeid

Apple heeft in een rapport verslag gedaan van de werkomstandigheden bij toeleveranciers die ze inhuren. Een lijst van 156 bedrijven is voor het eerst gepubliceerd. Er werden fors minder minderjarigen in de fabrieken aangetroffen.

fabriek-chinaIedereen weet dat de iPhone niet in Cupertino wordt gemaakt. Dat gebeurt in China, waar duizenden werknemers voor een karig loon lange werkdagen maken. Het bedrijf huurt tientallen toeleveranciers in, die bepaalde onderdelen van het productieproces voor hun rekening nemen. Vandaag heeft Apple voor het eerst een lijst gepubliceerd van de belangrijkste toeleveranciers. Samen zijn ze goed voor 97 procent van de inkopen voor materiaal, arbeid en assemblage.

Deze plotselinge openheid is blijkbaar nodig om eventuele kritiek op de werkomstandigheden de mond te kunnen snoeren. De lijst met de 156 belangrijkste toeleveranciers is te vinden in het Supplier Responsibility-rapport, waarin verslag wordt gedaan van de inspecties die zijn uitgevoerd bij de toeleverende bedrijven.

apple auditsDe inhoud van het rapport is vooral interessant voor mensen die willen weten of Apple wel genoeg verantwoordelijkheid neemt, bij het inhuren van toeleveranciers. Er werden afgelopen jaar minder gevallen van minderjarige arbeidskrachten aangetroffen. Apple voerde het aantal controles op, maar het aantal ontdekte gevallen daalde juist. Er werden in 2011 in totaal 229 audits uitgevoerd, 80 procent meer dan het voorgaande jaar. Daarin werden 6 nog actieve en 13 oude gevallen van minderjarige arbeid aangetroffen. In al deze gevallen had de fabriek onvoldoende mogelijkheden om de leeftijd van de medewerker te checken, schrijft Apple. Het ging daarbij bijvoorbeeld om valse papieren. Apple eiste in deze gevallen dat de minderjarigen teruggingen naar school. Het bedrijf hanteert hiervoor een zero tolerance-beleid. Vorig jaar waren er nog 49 minderjarige medewerkers op 9 locaties. Eén van de fabrieken was de grootste boosdoener, met maar liefst 42 minderjarigen. Apple verbrak daarmee de samenwerking.

Tot zover het rooskleurige plaatje. Apple keek ook naar discriminatie, eerlijke behandeling, vrijheid om je bij een vakbond aan te sluiten, beloning en werkuren. Daarbij bleek dat in 42 fabrieken de uitbetaling van salarissen achterliep en dat in 67 fabrieken medewerkers werden gestraft door ze niet uit te betalen. Ook waren er 108 fabrieken waar niet de overwerk- en vakantievergoeding werd betaald. Op 93 locaties moet meer dan de helft van het personeel meer uren maken dan de afgesproken maximale werkweek van 60 uur. In 37 fabrieken was geen goed registratiesysteem, waardoor het moeilijk te controleren was of de medewerkers elke 7 dagen in ieder geval één dag vrij hebben, zoals Apple vereist.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 januari 2012, 19:42
Categorie Apple
Onderwerpen apple, productie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.