3d-foto

Apple-patent maakt 3D-foto’s met huidige iPhone-camera mogelijk

Een nieuw patent in handen van Apple maakt het mogelijk 3D-foto's te schieten met een enkele camera en sensor, zoals in huidige iPhones.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Patent 3D-foto iPhoneApple is tot nu toe ver weggebleven van smartphones met 3D-camera’s en bijbehorende schermen, maar kennelijk is er wel goed nagedacht over deze mogelijke techniek. In een nieuw patent beschrijft Apple namelijk een manier waarop je 3D-foto’s maakt zonder een bijbehorende 3D-camera. De methode geeft je volledige invloed op de 3D-foto, waardoor je ook kunt bepalen hoe sterk het diepte-effect precies moet worden.


Een 3D-foto bestaat eigenlijk uit twee foto’s: één voor je linkeroog en een ander voor je rechteroog. Deze foto’s worden net naast elkaar geschoten, waardoor je een onderwerp ziet zoals je in de echte wereld ook met twee ogen zou doen. Een aantal smartphones bevatten een 3D-camera, die in principe bestaan uit twee cameralenzen: één voor iedere foto. Beide foto’s worden tegelijkertijd gemaakt en gecombineerd.

In Apple’s patent wordt een camera gebruikt met een enkele lens en sensor, zoals nu ook al in de iPhone aanwezig is. Hiermee maak je een foto, die gelijk wordt gebruikt als het beeld voor je linkeroog. Vervolgens beweeg je de iPhone naar rechts om een tweede foto te maken, zodat het 3D-effect ontstaat. Terwijl je dit doet wordt er gelijk een driedimensionale preview gegenereerd. Hierdoor krijg je te zien hoe de 3D-foto er uitziet als je de tweede foto vanaf je huidige locatie maakt. Dit geeft je ook directe invloed op het effect: maak je de tweede foto verder naar rechts, dan oogt de 3D-foto dieper.

Apple’s patent voor 3D-foto’s kan gelijk al breed worden ondersteund: in theorie kan hiermee iedere bestaande iPhone al 3D-foto’s schieten, al zouden ze dan voornamelijk bedoeld zijn voor ‘ouderwetse’ 3D-brillen. Wil Apple moderne 3D-schermen benutten, dan zouden deze in een nieuwe iPhone moeten zitten. Bijkomend nadeel is dat de methode vooral handig is voor stilstaande onderwerpen. Immers: wil je een 3D-foto maken van bijvoorbeeld een hardloper, dan staat die al heel ergens anders zodra je de tweede foto probeert te schieten.

Het patent gebruikt afbeeldingen van een digitale camera, maar het idee leent zich perfect voor de iPhone. In het patent wordt verwezen naar apps. Bovendien wordt de smartphone als potentiële camera benoemd.

Met het nieuwe patent heeft Apple de middelen in huis voor een 3D-camera in de iPhone, maar het is nog de vraag of dit binnenkort ook gaat gebeuren. Het is immers goed mogelijk dat Apple het patent uit voorzorg heeft aangevraagd. Op het moment wijst geen enkel gerucht op de 3D-techniek in de iPhone 6 – en er zijn ook nog maar weinig concurrenten met een 3D-camera.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.