Apple op nummer 65 in Newsweek Green Rankings 2010

Apple is volgens een ranglijst van Newsweek minder milieuvriendelijk bezig dan we moeten geloven. Apple staat pas op de 65e plaats bij Amerikaanse bedrijven.

green appleApple doet zichzelf graag voor als groen bedrijf: ze brengen milieurapportages uit en maken producten van makkelijk te recyclen aluminium en glas. Schadelijke stoffen zoals pvc worden zoveel mogelijk vermeden. Maar in de praktijk blijkt het in vergelijking met andere bedrijven wel mee te vallen. Apple staat 65e op een nieuwe lijst van meest groene bedrijven in de VS. En op de lijst van technologiebedrijven staat Apple pas op de 20e plaats. Het blijkt uit de pas verschenen Newsweek Green Rankings 2010. Dell heeft daarbij HP van de eerste plaats verdrongen met een perfecte score van 100 punten.

Alle andere bedrijven worden relatief ten opzichte van de nummer 1 gewaardeerd. Ook IBM, Johnson & Johnson en Intel staan in de top 5. De ranglijst is misschien wel wat discutabel. Dell kreeg laatst een vingertikje van Greenpeace omdat ze qua milieuinspanningen achter zouden blijven bij Apple. Het bedrijf zou de milieuvriendelijke strategie steeds uitstellen en er niet open over communiceren. Volgens onderzoeksbureau IDC is Apple juist erg vooruitstrevend met de eco-strategie bezig. Apple kijkt bovendien niet alleen naar het product zelf (zoals Dell en HP doen), maar naar het hele proces van logistiek en recycling. Zo heeft Apple een recyclingprogramma dat consumenten stimuleert om hun oude, gebruikte Apple-producten terug te brengen naar de winkel.

Maar in de lijst van Newsweek staat Apple toch echt op nummer 65, achter Motorola (43), Google (36), Microsoft (29) en Adobe (7). Dat heeft er waarschijnlijk mee te maken dat zij meer gericht zijn op software, waardoor de producten zelf al automatisch minder afval en vervuiling door productieprocessen opleveren. Newsweek maakte de lijst op basis van 500 publiek opererende bedrijven. De score is gebaseerd op de Environmental Impact Score van Trucost, waarbij naar 700 performance-cijfers wordt gekeken. Watergebruik, verwerking van afvalproducten en uitstoot van schadelijke gassen worden daarbij ook meegerekend. Er zit ook een subjectief oordeel in, door het meetellen van de Reputation Survey Score. Deze score wordt vastgesteld door CEO’s, milieumedewerkers van bedrijven en wetenschappers te ondervragen.

Het goede nieuws is dat Apple vorig jaar op de 133e plaats stond en dus een behoorlijke sprong omhoog heeft gemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 oktober 2010, 12:45
Categorie Apple
Onderwerpen apple, groen, milieu

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.