Apple mag merknaam ‘iBooks’ blijven gebruiken

Apple mag de merknaam iBooks blijven gebruiken. Uitgever Black Tower Press had een rechtszaak aangespannen omdat zij ook 'ibooks' als merk gebruiken.

ibooks-merknaamApple heeft een rechtszaak gewonnen tegen de New Yorkse uitgever Black Tower Press. De uitgever van science-fiction- en fantasyboeken was van mening dat alleen zij recht hadden om de merknaam ‘ibooks’ (met kleine b) te gebruiken. In 2011 spanden ze al een rechtszaak aan, maar de uiteindelijke zitting vond pas gisteren plaats. Daar besloot districtsrechter Denise Cote om de zaak meteen in het voordeel van Apple te beslechten.


De rechter memoreerde dat de term ‘ibook’ ondertussen bijna synoniem is met ‘e-book’ en verwijst naar een digitaal boek dat online is gekocht. Ook vindt de rechter dat de ‘ibooks’ van Black Tower Press en ‘iBooks’ van Apple in een zo verschillende context worden gebruikt dat de twee verschillende merken bij consumenten niet tot verwarring kunnen leiden.

Black Tower Press kreeg de naam ‘ibooks’ in 2006 in handen, dankzij de overname van een ander bedrijf. De uitgever verzuimde echter om het als handelsmerk vast te leggen. Apple deed dat al veel eerder, namelijk in 1999 om de naam van een reeks kleurrijke computers te beschermen. In 2010 werd dit uitgebreid naar meer categorieën, zodat ook e-books werden afgedekt. Apple kreeg eerder al te maken met rechtszaken rond de merknamen iPhone, iPad en iCloud.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.