a9-chip

Hierom houdt Apple leveranciers van onderdelen liever geheim

Apple doet vaak erg geheimzinnig over de partijen die onderdelen ontwikkelen voor Apple-producten. In een nieuw interview legt Phil Schiller uit dat dit niet voor niets is.

a9-chip

In een interview met Mashable leggen Phil Schiller (hoofd marketing bij Apple) en John Ternus (vicepresident Mac en iPad engineering) uit waarom Apple altijd zo geheimzinnig doet over de samenwerking met externe bedrijven die onderdelen maken voor Apple-producten.

In de aanloop naar de aankondiging van bijvoorbeeld een nieuwe iPhone, is vaak op basis van geruchten en anonieme bronnen te achterhalen welke partijen de verschillende onderdelen maken. Apple onthult dit zelf liever niet, wat volgens Phil Schiller meerdere redenen heeft. Allereerst zijn er vaak meerdere leveranciers die aan hetzelfde onderdeel werken, wat het een hele klus maakt om de onderlinge verschillen uit te leggen.

De A9-chip als voorbeeld
Een goed voorbeeld hiervan is de A9-chip, die door twee verschillende partijen gemaakt is en dus ook verschillende prestaties levert. Deze verschillen zijn volgens Apple nauwelijks merkbaar, maar zorgen alsnog voor de nodige ophef.

Kort gezegd wil Apple niet keer op keer deze (vaak minuscule) verschillen uitleggen die in onderdelen van verschillende leveranciers kunnen zitten. Daarnaast zegt Schiller dat Apple ook geen misleidende informatie wil verspreiden. Dit is volgens hem een wezenlijk gevaar, omdat de onderdelen die leveranciers voor Apple maken niet te vergelijken zijn met onderdelen die de fabrikant eerder maakte.

MacBook Keyboard

Veel onderdelen worden namelijk speciaal ontwikkeld voor Apple, dus krijgen mensen het verkeerde idee als ze bestaande onderdelen van een leverancier zien als een mogelijk onderdeel van de nieuwe iPhone of MacBook.

12-inch MacBook toetsenbord
Ternus noemt het toetsenbord van de 12-inch MacBook als voorbeeld. Dit toetsenbord bepaalde de rest van het uiterlijk van de MacBook, dus kon dit niet zomaar aan een externe partij toevertrouwd worden.

“Apple vond een keyboard-leverancier en ontwierp daarna het toetsenbord van begin tot eind.” Het zou in dat geval onjuist zijn om een ouder toetsenbord van deze leverancier op voorhand al te gaan vergelijken met het product van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2015, 11:02
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen interview, onderdelen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.