Apple krijgt patent op algemene mobiele gebruikersinterface

Apple heeft patent gekregen op een algemene mobiele gebruikerstinterface. Het patent beschrijft de weergave van documenten, lijsten, de camerarol, e-mail en andere algemene zaken. Met het patent kan Apple naäpers aanpakken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone hand interfaceApple heeft een patent toegewezen gekregen, dat grote impact kan hebben op de mobiele industrie. Het patent bespreekt grafische gebruikersinterfaces voor allerlei mobiele toepassingen, van e-mail tot menulijsten die met multi-touch te bedienen zijn. Het gaat om methodes voor het weergaven van documenten en lijsten, maar ook allerlei andere zaken. Gewapend met het patent kan Apple de strijd met Android-toestelmakers aangaan. Het patent is eigenlijk ontstaan uit een reeks patentaanvragen die vanaf 2007 door Apple zijn ingediend. De formele omschrijving luidt: “Portable electronic device, method, and graphical user interface for displaying electronic lists and documents”. In 2007 waren toestelmakers zoals RIM nog druk bezig om allerlei fysieke knoppen toe te voegen, om de groeiende hoeveelheid functies op een mobiele telefoon te kunnen bijbenen. Apple koos voor een touchscreen-interface.

Volgens Apple resulteerden al die knoppen namelijk in “complexe toetscombinaties en menustructuren die de gebruiker moet onthouden”. Met een touchscreen kun je voor een intuïtievere ervaring zorgen, omdat alleen knoppen in beeld te zien zijn, die in een bepaalde context zin hebben. Het resultaat is dat gebruikers effectiever kunnen werken en tevredener zijn. “Naarmate draagbare elektronische apparaten compacter worden en het aantal functies die ze moeten uitvoeren toeneemt, is het een behoorlijke uitdaging geworden om een gebruikersinterface te ontwerpen die gebruikers de mogelijkheid geeft tot eenvoudige interactie met een multifunctioneel apparaat”, schrijft Apple. “Deze situatie eis onwenselijk, omdat de gebruikersinterface te toegangspoort is tot content en respons op gebruikersacties en -gedrag”.

Afgelopen voorjaar gaf CEO Tim Cook op de D10-conferentie aan dat Apple niet de uitvinder van de wereld wil zijn. Hij gaf aan dat ze niet alle energie kunnen steken in het maken van een schilderij en dat iemand anders dan z’n naam erop zet. Met dit patent kan Apple naäpers effectief aanpakken.

apple_patent_lists

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2012, 14:20
Categorie Apple
Onderwerpen apple, patenten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.