iPhone 4S heeft relatief hoge stralingswaarde

De iPhone heeft een relatief hoge SAR-waarde, de maat voor de hoeveelheid straling die het menselijk lichaam opneemt. In vergelijking met de Samsung Galaxy S III geeft de iPhone drie keer meer straling af.

sar-straling-telefoon-in-hoofdDe iPhone heeft een SAR-waarde van 1,11 W/kg en zit daarmee nog ver onder de maximaal toegestaande stralingswaarde van 1,6 W/kg. Toch zijn er toestellen die beter scoren, zoals de Samsung Galaxy S III, de Motorola Droid 4 en de HTC Evo 4G. Het blijkt uit metingen van Tawkon, ontwikkelaars van een jailbreak-app waarmee je straling kunt meten. Tawkon maakte oorspronkelijk een normale app voor de iPhone, maar die werd door Apple afgewezen. SAR staat voor Specific Absorption Rate en is een maat voor de hoeveelheid straling die door het menselijk lichaam wordt opgenomen. De Blackberry Bold 9700 geeft de grootste hoeveelheid straling af van de genoemde toestellen.


Hoe lager de stralingswaarde, hoe beter in de ogen van het algemene publiek, ook al is nog steeds niet aangetoond dat er een relatie is tussen straling en gezondheid. Dat er geen enkele schadelijke gevolgen zijn, is overigens ook niet aangetoond. Dat is ook lastig, omdat ziektes pas kunnen optreden na langdurige blootstelling aan straling en dergelijke testpersonen bestaan nauwelijks.

Opmerkelijk is trouwens dat de eerste generatie iPhone een veel lagere gemeten waarde had (0,97 W/kg). Bij de iPhone 3G liep dat op naar 1,39 W/kg en bij de iPhone 3GS was het opeens weer 1,19 W/kg. Mocht je je zorgen maken over de straling van je iPhone, dan is het aan te raden om het toestel ‘s nachts in vliegtuigstand te zetten (of buiten de slaapkamer te houden) en tijdens het bellen een headset te gebruiken, zodat je de iPhone niet langdurig bij je hoofd hoeft te houden. Ooit was er ook een Pong-hoesje waarvan de makers beweerden dat deze de straling tegenhield. Een andere optie, die wel ingrijpende gevolgen heeft, is het kopen van een Samsung Galaxy S III.

sar score info

Reacties: 40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.