‘Apple gaat smart home-platform onthullen op WWDC’

Apple wil op WWDC een smart home platform aankondigen. De iPhone wordt daarbij gebruikt voor huisautomatisering.

home automationApple is van plan om een zogeheten ‘smart home’-platform op WWDC 2014 te onthullen. Dit beweren niet nader genoemde bronnen tegenover de Financial Times. Het systeem zorgt ervoor dat bijvoorbeeld het licht automatisch inschakelt als je een kamer inloopt. Apple zou hiermee een eigen platform introduceren voor iPhone-bestuurbare apparaten zoals de Philips Hue-lampen. Volgens de bronnen wil Apple hiermee direct de concurrentie aangaan met Samsung en Google. Dat ook Google zich steeds meer op deze markt richt werd eerder dit jaar duidelijk met de overname van Nest.

Het smart home-platform zou samenwerken met apparaten van andere fabrikanten, mits deze apparatuur door Apple is gecertificeerd. Hoogstwaarschijnlijk moeten fabrikanten hiervoor deelnemen aan Apple’s Made for iPhone-programma.

Apple’s nieuwe domoticasysteem zal zich op WWDC voornamelijk richten op de iPhone, maar later dit jaar wordt het platform uitgebreid. Volgens de bronnen introduceert Apple later dit jaar ook een Apple TV die met apparatuur in huis communiceert. Geruchten over een nieuwe Apple TV met ondersteuning voor apps komen al langer voorbij.

Nog maar weinig geruchten wijzen op een automatiseringssysteem van Apple dit jaar, maar de nieuwe berichten komen niet uit compleet onverwachte hoek: in 2012 werd er al subtiel gehint naar deze plannen. Het lijkt voor Apple hoe dan ook een jaar voor grote, nieuwe softwareplatformen: eerder hoorden we dat er een groot gezondheidsplatform op de planning staat. Iets dat Apple ook prima met accessoires van derden kan laten werken.

Het voordeel van Apple’s platform is gelijk al duidelijk. Hoewel er op het moment al veel iPhone-bestuurbare producten voor in huis bestaan, werken ze allemaal met hun eigen apps of diensten. Apple zou alle bedieningsknoppen voor deze apparaten kunnen bundelen op een enkele plek, zodat je niet langer van de ene app naar de ander hoef te springen.

Apple’s nieuwe systeem zou het één en ander veranderen voor bestaande systemen die nu al op de markt zijn. In Nederland zijn bijvoorbeeld meerdere hulpmiddelen van HomeWizard verkrijgbaar, waarmee je lampen, verwarming en andere apparatuur vanaf de iPhone bedient. Ook deze accessoires zouden in theorie met Apple’s eigen smart home-platform kunnen samenwerken, maar het is de vraag of bestaande accessoires ook door Apple gecertificeerd worden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2014, 17:24
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerp wwdc 2014 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.