Apple dwingt Meizu om te stoppen met M8 iPhone-kloon

Apple heeft Meizu gedwongen om te stoppen met de iPhone-kloon M8. Directeur Jack Wong spreekt van een catastrofe.

meizu minioneIn afwachting van de release van greenpois0n (huidige status: ‘Delayed‘) proberen we jullie ondertussen te vermaken met ander nieuws. Meizu-baas Jack Wong heeft bekendgemaakt dat zijn bedrijf stopt met de M8 in China. De Meizu M8 is een smartphone die sterke overeenkomsten vertoont met de iPhone. Meizu is al jarenlang bezig met iPhone-klonen maar werd tot nu toe niet door Apple aangepakt. Wel bleek een week geleden uit forumberichten van Jack Wong dat hij zich onder druk gezet voelde. Vandaag laat Wong weten dat de verkoop van de M8 in China wordt stopgezet.

De claim van Apple is dat het design is gekopieerd. Meizu heeft de gewoonte om niet alleen het uiterlijk van de toestellen, maar ook de software die erop draait na te maken. In China zijn bedrijven alleen wat lastiger aan te pakken dan in de VS. Het Chinese Intellectual Property Office wil de zaak niet juridisch aanpakken, maar kan wel opdracht geven om fabrieken te sluiten.

Apple sprak aanvankelijk met Meizu af dat de productie van nieuwe modellen zou worden stopgezet. Nu moet Meizu ook stoppen met de verkoop van toestellen die al in de winkels liggen. Volgens Wong kan het catastrofaal uitpakken. Veel winkeliers gaan kopje onder als ze de M8 niet kunnen verkopen. De opvolger M9, gepland voor december, moet worden uitgesteld als de fabriek wordt gesloten. Wong is nu van plan een rechtszaak te beginnen zodat Apple niet meer via het Chinese handelsmerkenbureau druk kan uitoefenen. Misschien heeft Meizu wel een kans. Want al leek de interface van de M8 aanvankelijk sterk op die van de iPhone, in de loop der maanden heeft Meizu steeds nieuwe elementen geleend van andere besturingssystemen, zoals Android.

meizu m8

Meizu zit al jaren in de kopieerbusiness. De mp3-spelers die ze maakten leken altijd op de originele iPod en de iPod nano. Meizu kon de producten daarom nooit officieel in de VS verkopen, maar koos voor een distributiekanaal in Azië en Europa. De oorspronkelijke M8 leek sprekend op de eerste generatie iPhone, toen deze in januari 2007 aan het publiek werd gepresenteerd. Eind 2008 had de M8 een vorm gekregen die meer leek op de iPhone 3G, het toestel dat Apple op dat moment op de markt bracht. Meizu stapte over naar Android en probeerde het uiterlijk wat meer een eigen uitstraling te geven.

Maar als Apple achter Meizu aangaat, zouden ze dan ook niet Samsung’s Galaxy S moeten aanpakken?

Meer info: MeizuMe

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 oktober 2010, 12:49
Categorieën Apple, iDevices
Onderwerpen kloon, meizu

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.