apple pay

Apple’s betaaldienst Apple Pay officieel aangekondigd

Apple heeft vanavond de eigen betaaldienst Apple Pay aangekondigd.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple payApple heeft vanavond een betaaldienst aangekondigd. De betaaldienst werkt op de iPhone 6 en iPhone 6 Plus en maakt gebruik van NFC. Er zit een nieuwe chip op met Secure Element, waarmee je betalingen beveiligd zijn. De betaaldienst is gericht op fysieke winkels. Als mensen met een iPhone 6 willen betalen, gebruiken ze gewoon de creditcard die aan hun iTunes-account is gekoppeld. Helaas werkt het voorlopig alleen in de VS.


Een eigen betaaldienst is niet eens zo onlogisch: Apple heeft al miljoenen iTunes-accounts waar creditcards aan zijn gekoppeld en kan daardoor gemakkelijk de overstap maken van de digitale naar de fysieke winkels. Maar daarvoor zullen kassasystemen wel aangepast moeten worden.

Passbook als centrale opslagplaats

Je kunt in Passbook al je gekoppelde betaalkaarten zien. Ook kun je een nieuwe kaart toevoegen door een foto te maken met je telefoon, die je vervolgens meteen in Passbook kunt importeren. Het kaartnummer wordt niet opgeslagen en komt ook niet in handen van de winkelier. Betalen doe je door het aanraken van de betaalterminal. Bij elke transactie wordt een eenmalige code gegenereerd, die daarna niet meer te gebruiken is. Dit is de token-oplossing, waar we eerder al over schreven. Apple weet niet wat je koopt en hoeveel je hebt uitgegeven. De winkelier weet zelfs niet wie je bent en ook niet wat je creditcardnummer is.

Apple Pay kaart

De eerste partners die Apple inschakelt zijn American Express, MasterCard en VISA. Ook worden een aantal banken ondersteund, maar alleen voorlopig in de VS.

Apple Pay kaart

Apple gaf aan dat er dagelijks 200 miljoen Amerikaanse betaaltransacties zijn. De Amerikanen geven 12 miljard dollar uit aan creditcard- en pinpasbetalingen per dag. Apple wil met de nieuwe betaaldienst je portemonnee vervangen. Nu zijn betalingen gebaseerd op een stukje plastic met een magneetstrip, waarmee makkelijk fraude te plegen is. Apple’s systeem is (uiteraard) veiliger.

De aankondiging heeft net plaatsgevonden, meer informatie volgt.

Eerdere geruchten

iphone_5s_mobile_paymentsDe afgelopen maanden waren er regelmatig geruchten over een mobiele betaaldienst van Apple. Die zou werken met NFC. Apple heeft in de eigen winkels het betaalsysteem al uitgerust met NFC-functies en ook bij de Disney Stores en bij McDonalds zijn recent kassasystemen met NFC ingevoerd. Ook werd er vooraf gesproken dat partners zoals warenhuisketen Nordstrom en drogisterijketens CVS en Walgreens mee zouden doen. Behalve betalen kun je met het systeem ook zegeltjes sparen.

NFC-iPhoneEen ander gerucht dat voorafgaand aan dit evenement circuleerde, is dat Apple zogenaamde tokens gaat gebruiken voor extra beveiliging. Daarmee kunnen ze veiliger financiële data verzenden tussen twee partijen. Omdat er een unieke code wordt meegestuurd die niet herbruikbaar is, is er minder kans op fraude. Tim Cook heeft in het verleden al eens gezegd dat de Touch ID-vingerafdrukscanner is ontworpen voor mobiele betalingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.