vinger apple watch

Apple introduceert Apple Watch

Apple heeft vandaag een eigen wearable aangekondigd: de Apple Watch. Deze is als horloge en als fitnessaccessoire te gebruiken.

Apple heeft vandaag de Apple Watch aangekondigd. Op het podium in Cupertino onthulde Apple voor het eerst sinds jaren een totaal nieuw product. De Apple Watch is tegelijk een horloge en een fitness-accessoire met onder andere een hartslagmeter. Naast het fullsize model is er ook een kleinere Apple Watch met bijbehorende kleinere horlogebandjes. Hij is verkrijgbaar in drie stijlen, van sportief tot luxe.


Apple Watch 4

De Apple Watch is op de 50 milliseconde nauwkeurig, is spatwaterdicht en is aan je smaak aan te passen met losse horlogebandjes. Ook werkt de Apple Watch probleemloos samen met de iPhone. Sterker nog: zonder iPhone werkt de Apple Watch helemaal niet. De naam Apple Watch wekt trouwens de indruk dat Apple van plan is om van productnamen met een i af te stappen.

Aple Watch homescreen

Alles bedienen met crown-knop

Net als eerder bij de Mac, iPod en iPhone heeft Apple goed nagedacht over de gebruikersinterface. Wat ze niet wilden doen was de interface van de iPhone kleiner maken; dat zou moeilijk te bedienen zijn. Daarom zit er extra functionaliteit in het draaiknopje, die Apple de crown noemt. Met de knop onder de crown ga je naar de contacten. Als je met je pols beweegt, schakelt de Apple Watch in.

Apple Watch 4

Het scherm van de Apple Watch is gemaakt van saffierglas en is drukgevoelig. Hij merkt het verschil tussen een tap en langer drukken. Ook zijn de knoppen afhankelijk van de context. Er zit ook een speaker in. Door twee horloges tegen elkaar te tikken kun je informatie met elkaar uitwisselen, zelfs informatie over je hartslag.

Apple Watch 1

Apple Watch 2

Drie stijlen, van sport tot luxe

Er zijn 6 verschillende horlogebandjes en Apple heeft een vastklikmechanisme bedacht om ze makkelijk te kunnen verwisselen. Ook zijn er meerdere (softwarematige) wijzerplaten te krijgen, die de tijd zowel analoog als digitaal aangeven. En ja, er zit ook een Mickey Mouse-wijzerplaat bij! Er zijn twee formaten van de iWatch (groot en klein) en er zijn drie stijlen, afgestemd op verschillende doelgroepen. De behuizing van het standaardmodel is gemaakt van gepolijst staal, voor gefortuneerden is er een Apple Watch Edition van 18-karaats goud. En voor de sportievelingen is er een Apple Watch Sport, met een sterke en lichte aluminium behuizing.

Alle modellen zijn te bekijken op deze pagina op de Apple-site.

apple watch water

apple watch normaal

apple watch edition

Linkshandigen: horloge omdraaien?

Nog niet bekend is, of er ook een speciaal horloge voor linkshandigen komt. Normaal gesproken hebben linkshandigen geen speciaal aangepaste horloges nodig, omdat je het knopje nauwelijks gebruikt. Maar bij de iWatch is dat anders. Wellicht kun je de Apple Watch ook roteren, zodat het knopje linksonder zit.

https://www.youtube.com/watch?v=CPpMeRCG1WQ

Verschillende manieren van bediening

De Apple Watch trilt, zodat anderen niet merken dat je notificaties krijgt. Uiteraard is daarna op het scherm makkelijk te zien wanneer de volgende afspraken zijn. En wil je een berichtje naar iemand sturen, dan kan dat via spraakherkenning en Siri. Krijg je een uitnodiging, dan kun je die meteen in je agenda accepteren. Via Siri kun je vragen welke films er spelen zonder je iPhone tevoorschijn moeten pakken. Ben je aan het navigeren, dan trilt de iPhone op twee verschillende manieren, afhankelijk van de vraag of je links- of rechtsom moet afslaan.

apple watch met bandje

Digital Touch is een toepassing waar Apple veel tijd in heeft gestoken. Je kunt op contactpersonen tappen om ze een bericht te sturen. Maar als je langer op de foto van een contactpersoon drukt, kun je codes naar iemand sturen, een soort morse-tekens. Drie taps betekent bijvoorbeeld dat de lunch begint en als je er een visje bij tekent, heb je zin in sushi.

https://www.youtube.com/watch?v=ktujsc4ZUTo

Apps op de iWatch

De Apple Watch gaat Facebook, Twitter en andere apps ondersteunen. Met WatchKit kunnen ook andere ontwikkelaars eigen apps maken met interactieve notificaties. Er zijn zelfs vliegmaatschappijen en hotelketens die van plan zijn om toepassingen met de Apple Watch te bedenken. Met het horloge kun je straks bijvoorbeeld toegang krijgen tot je hotelkamer in de Starwood Hotels. Bij BMW zie je of de tank bijna leeg is en waar je je auto geparkeerd hebt. De app City Mapper geeft je aanwijzingen om met het openbaar vervoer te reizen en waarschuwt zodra je bij de halte bent.

apple watch activity

sportapp apple watch

Fitness-, Activity- en Workout-apps

Apps die standaard op de iWatch zijn meegeleverd, zijn Fitness, Activity en Workout. Hiermee kun je je bewegingsactiviteiten en sportprestaties vastleggen. Je kiest daarbij specifieke doelen voor bepaalde workouts. Je hebt dus geen aparte fitnesstracker of sporthorloge meer nodig en het ondersteunt veel verschillende activiteiten. Ook kun je hartslag meten, op basis van GPS je locatie en de afgelegde afstand meten en daaruit de snelheid berekenen. De Activity-app meet of je wel genoeg beweegt, zodat je niet teveel stilzit. De app laat bijvoorbeeld zien hoe vaak je bent opgestaan om even rond te lopen en hoeveel calorieën je hebt verbrand. Gebruik je de stopwatch, dan kun je op elk moment op de crown drukken om weer terug te gaan naar de klok.

Gegevens kun je uiteraard delen met de Health-app (Gezondheidsapp) op de iPhone. Andere apps kunnen de data met toestemming gebruiken. De Apple Watch is daarbij zelflerend, zodat het net als een personal trainer steeds betere adviezen geeft.

Hieronder zie je de ingebouwde hartslagmeter van de Apple Watch:

apple watch achterkant

En de oplader is een magnetisch blokje, dat gebruik maakt van MagSafe:

apple watch met oplader

Beschikbaarheid en prijs

De Apple Watch werkt samen met de iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Hij gaat vanaf 349 dollar kosten en is beschikbaar vanaf het eerste kwartaal van 2015. Er zit een inductielader bij met magneten bij. De batterij gaat een dag lang mee; Apple gaat er vanuit dat je hem ’s nachts gaat opladen. Apple’s nieuwe betaaldienst Apple Pay (zie apart artikel) werkt trouwens ook samen met de Apple Watch, maar dat is op het moment nog niet interessant voor mensen buiten de VS.

Eerste Apple-wearable

Apple waagt zich voor het eerst aan een wearable, een markt die de volgens Deloitte in 2014 al 3 miljard dollar waard is. En Forrester voorspelt dat Apple daarbij al in 2015 de markt zal domineren. Het bedrijf baseert zich daarbij op een onderzoek, waaruit bleek dat 25 procent van de volwassen Amerikanen van plan zijn om volgend jaar een wearable te kopen. Het grootste gedeelte daarvan (42%) wil een apparaat dat je om de pols kan dragen. Maar dan moet het wel een nuttig apparaat zijn en gemaakt door een vertrouwd merk. Forrester denkt dat Apple alles in huis heeft om er een succes van te maken, meer dan Samsung, LG en Nike. Die bedrijven lanceren namelijk alleen producten, terwijl Apple er een heel ecosysteem omheen bouwt. Grote concurrenten waar Apple voor moet uitkijken zijn Google en Amazon, twee bedrijven die al succesvol zijn met bestaande klantrelaties. Google heeft op online gebied al rechtstreeks contact met de klant en Amazon heeft een winkel waar bijna elke Amerikaan koopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015 en daarna verscheen er elk jaar een nieuwe generatie. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en betalen met Apple Pay. Wil je een Apple Watch kopen, bekijk dan de verschillende Apple Watch-modellen die momenteel verkrijgbaar zijn. Je kunt je smartwatch steeds een ander uiterlijk geven met Apple Watch-horlogebandjes.

Apple Watch
102 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.