Apple beantwoordt vragen over verzamelen locatiegegevens

Apple beantwoordt vragen over verzamelen, delen en veiligheid van locatiegegevens in een uitgebreide brief aan het Amerikaanse Huis van Afgevaardigen.

iPhone-locatieApple’s privacybeleid voor het verzamelen van locatiegegevens op onder andere iPhones en iPads leidde tot veel vragen bij consumenten. Zo ook bij Edward Markey en Joe Barton, leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, die verhaal gingen halen bij Apple. In een uitgebreide reactie gaat Bruce Sewell, verantwoordelijk voor juridische zaken, namens het bedrijf uitvoerig in op het hoe, waarom en wanneer omtrent het verzamelen van locatiegegevens.

Apple maakt allereerst duidelijk welke apparaten locatiegegevens verzamelen: iPhone 3G/3GS/4, iPad Wi-Fi + 3G, iPad Wi-Fi, iPod touch, Mac-computers met Snow Leopard en Windows- of Mac-computers met Safari 5. Van iPhone OS 1.1.3 tot 3.1 maakt Apple gebruik van databases van Google en Skyhook Wireless. Sinds de introductie van iPhone OS 3.2 in april dit jaar vertrouwt het bedrijf op haar eigen database voor op locatie gebaseerde diensten. Naar eigen zeggen voor ‘diagnostische doeleinden’.

Het bedrijf verzekert dat haar database veilig is en alleen informatie bevat over antenne-installaties en Wi-Fi-accesspoints. Uit het document wordt duidelijk dat Apple diagnostische informatie van willekeurig gekozen iPhones verzamelt en analyseert. Ook behoudt het zich het recht voor om informatie over de signaalsterkte te verzamelen om zo locaties met bereikproblemen te kunnen identificeren. Apple maakt meermaals duidelijk dat de informatie alleen verzameld wordt met expliciete toestemming van de gebruiker.

Ook gaat Apple uitvoeriger in op de werking van iAds-advertenties in combinatie met locatiegegevens. Op het moment dat een verzoek voor een advertentie binnenkomt, wordt de locatie (lengte- en breedtegraad) van het apparaat aan Apple doorgegeven. Wederom verzekert het bedrijf dat deze informatie op een veilige manier over het mobiele datanetwerk of via de Wi-Fi-verbinding wordt verzonden. De coördinaten worden vervolgens omgezet in een zip-code bestaande uit vijf tekens, die wordt opgeslagen in de database en wordt gebruikt om een relevante advertentie voor de klant te kiezen.

Veel consumenten vragen zich echter af of de locatiegegevens van individuele klanten ook met anderen gedeeld worden. Hierover is Apple helder: dat gebeurt niet. Ook niet als de adverteerder daar expliciet om vraagt. Locatiegegevens worden evenmin met AT&T of andere telecomproviders gedeeld, zo beschrijft Apple in de brief in een reactie op een specifieke vraag van het Amerikaanse congres. Apple verzekert verder dat de locatiegegevens niet naar een specifiek apparaat of specifieke gebruiker kunnen worden herleid.

Op de vraag of Apple denkt dat de gebruiker voldoende op de hoogte wordt gebracht over het feit dat diens locatiegegevens met andere partijen gedeeld kunnen worden, antwoordt men het volgende:

Apple is committed to giving our customers clear notice and control over their information, and we believe our products do this in a simple and elegant way.

Meer info: Brief van Apple (PDF)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2010, 13:04
Categorie Apple
Onderwerpen locatie, politiek, privacy, vs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.