iculture-app-gemist
App Gemist Je maandelijkse app-overzicht

App Gemist: Dolphin, Tempus, PayMeBack en meer

Iedere week noemen we de interessantste apps van afgelopen week op in de App Weekly. In deze overvolle editie: Dolphin, Tempus, PayMeBack, Adobe CreatePDF, Daily Monster Maker, BNN 3 Op Reis, Kijkcijfers, Highlights, SyncMonkey, CompleteNote, Libelle Groen, Geolives Belgium en Watchlater.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Daily Monster MakerWekelijks komt er een flinke lijst aan apps hier op iPhoneclub voorbij. Alleen gisteren al publiceerden we maar liefst 16 artikelen, waarvan 12 over nieuwe of vernieuwde apps. De kans is groot dat je dan net die ene interessante app over het hoofd ziet, tussen al het andere nieuws. Vandaar dat we elk weekeinde de belangrijkste applicaties die op iPhoneclub zijn verschenen nog eens op rij zetten in de rubriek App Weekly. Deze week kijken we onder andere naar de bijzondere webbrowser Dolphin, de minimalistische kalender Tempus en het Nederlandse PayMeBack.


Dolphin BrowserDolphinAndroid-gebruikers kennen Dolphin al langer. De browser onderscheidt zich flink van de concurrentie door je al swipend acties te laten uitvoeren. Wil je bijvoorbeeld naar Facebook, dan hoef je enkel een ‘f’ op het inputscherm te tekenen. Een pagina terug ga je door een pijltje naar links te vegen. Het is ook mogelijk om je eigen tekeningen te koppelen aan websites of app-commando’s, om je browse-ervaring op jezelf aan te passen. Veeg je van rechts naar links, dan verschijnt er een menubalk waarin je verschillende opties tot je beschikking hebt, zoals het fullscreen laden van een pagina.
Downloaden: Dolphin (gratis)

Tempus CalendarTempus – Sinds de laatste update van agenda-app http://itunes.apple.com/nl/app/fast-calendar-tasks-calvetica/id385862462?mt=8 is er de nodige ophef ontstaan. Veel gebruikers waren niet al te blij met het nieuwe ontwerp, dat afstapte van de normaal minimalistische stijl waar hij bekend om stond. De ontwikkelaar bracht daarom Calvetica Classic uit, wat in wezen de vorige versie van de app is, maar dan gratis te downloaden. Plannen om deze ooit te updaten werden uitgesloten. Als opvolger van deze app is er nu Tempus, die op zijn beurt een zwart-wit variant op de oude Calvetica is.
Downloaden: Tempus (€2,39)

PayMeBackPayMeBack – Het kan lastig zijn om bij te houden wie je geld schuldig is. Post-it briefjes, kladblaadjes en iPhone-memo’s zwerven vaak overal rond, maar een echt centrale plek voor dit soort herinneringen is er niet vaak. PayMeBack is een app van het Nederlandse FrozenTulip dat daar een oplossing voor biedt. Je voert een bedrag in, de naam van je vriend of familielid en geeft aan wie het bedrag aan de ander moet terugbetalen. De app geeft je daarna een lijstje dat je er op kunt naslaan wanneer je de rekeningen wil vereffenen.
Downloaden: PayMeBack (€0,79)

Adobe CreatePDFAdobe CreatePDF – Deze nieuwe app van Adobe laat je zelf op de iPad PDF-documenten maken. Niks nieuws op de iPad, maar dankzij Adobe zijn know-how steekt de app goed in elkaar. Het bedrijf durft de vergelijking te maken met Adobe Acrobat, die PDF’s van dezelfde kwaliteit zou afleveren. CreatePDF kan verschillende bestandsformaten lezen, die je met een druk op de knop omzet tot een PDF-bestand. De interface is vrij sober: je ziet enkel een lijstje met reeds gemaakte PDF’s, met een optie om ze te wissen, e-mailen en hernoemen.
Downloaden: Adobe CreatePDF (€7,99)

Daily Monster MakerDaily Monster Maker – Misschien heb je de inktmonsters van Stefan G. Bucher wel eens eerder gezien. Deze artiest veegde iedere dag een intkvlek uit en decoreerde deze met lichaamsdelen en accessoire om er een apart monster van te maken. Kun je niet tekenen, dan is het alsnog mogelijk om zelf zo’n monster te maken met Daily Monster Maker. De app genereert een inktvlek, waarop je de nodige voorgetekende onderdelen kunt plakken. Het resultaat kun je in een foto plaatsen waardoor het lijkt dat jij het wezen ergens tegenkwam.
Downloaden: Daily Monster Maker (€0,79)

3 Op Reis3 Op Reis – Het onhandige aan reisprogramma’s op Uitzending Gemist is dat je ze niet echt op locatie kunt terugkijken. De nieuwe app van BNN’s programma 3 Op Reis lijkt hier een oplossing voor te hebben. Alle plekken die door het programma zijn bezocht staan op een wereldbol en geven je de nodige informatie wanneer je er op tapt. Maar dat niet alleen: ook foto’s, video’s en de volledige aflevering zijn hier te bezichtigen. Zo kun je de kaart overscrollen en direct de aflevering over een interessante plek induiken.
Downloaden: 3 Op Reis (gratis)

KSO Kijkcijfers-AppSKO Kijkcijfer-app – Stichting KijkOnderzoek, die zich bezighoudt met de kijkcijfers op zowel publieke als commerciële zenders, heeft een iPhone-applicatie uitgebracht om deze data mee te volgen. Hierin kun je de best bezochte programma’s van afgelopen avond bekijken, maar ook per zender of tijdvak er doorheen bladeren. De app is gemaakt door DoodleSoft, die eerder nog een onofficiële Kijkcijfers-app uitbracht. Die is inmiddels nergens meer te vinden.
Downloaden: SKO Kijkcijfer-app (gratis)

HighlightsHighlights – Incheckdiensten beginnen langzaam maar zeker een tweede functie te krijgen: tips en recensies die mensen op Gowalla en Foursquare achterlaten, bieden namelijk nuttige informatie wanneer je bijvoorbeeld een vakantie gaat plannen. Ontwikkelaar Benjamin Dodson is zich hier maar al te goed bewust van en bundelt alle informatie op overzichtelijke wijze. Op een kaart zie je locaties, die op basis van populariteit ook in een lijst gesorteerd kunnen worden. Door op een plek te drukken krijg je een overzicht van alle tips, recensies en foto’s die op de incheckdiensten staan.
Downloaden: Highlights (€0,79)

SynkMonkeySynkMonkey – SynkMonkey probeert orde te scheppen in de chaos van het afspraken maken. Je maakt in de app een evenement aan, waarna je deze met alle uitgenodigde vrienden deelt. Zij kunnen vervolgens aangeven of ze wel, misschien of helemaal niet kunnen komen. Een groot voordeel is dat vrienden die de app niet geïnstalleerd hebben, alsnog op de uitnodiging kunnen reageren. Zij krijgen via sms een link toegestuurd waarop ze kunnen klikken. Klein nadeeltje: daarbij wordt wel verwacht dat ze hun telefoonnummer afstaan. De ontwikkelaar belooft dat deze informatie enkel gebruikt wordt om jullie in contact te brengen.
Downloaden: SynkMonkey (gratis)

CompleteNoteCompleteNote – Verwacht geen app tjokvol met functies en tierelantijntjes. CompleteNotes app richt zich er op om je zo snel mogelijk een notitie te laten maken, zodat je hem daarna weer af kunt sluiten. De ontwikkelaar meldt in de app-omschrijving: “De instrumenten die je daarvoor 80 procent van de tijd gebruikt zitten erin en we hebben de 20 procent die je nooit gebruikt eruit geschopt.” Bij het maken van je notities kun gebruik maken van foto’s, video’s en geluidsopnamen.
Downloaden: CompleteNote (€1,59)

Libelle Groen AppLibelle Groen App – Een nieuwe app van tijdschrift Libelle helpt je met het vinden van groene en milieuvriendelijke horeca-gelegenheden. Reden hiervoor is de maand september, die door het blad is uitgeroepen tot Natuurmaand. De app ziet automatisch waar je bent en laat je de dichtstbijzijnde eettentjes, hotels en natuurwinkels zien. Wanneer je hier op drukt krijg je een korte samenvatting, contactinformatie en openingstijden te zien.
Downloaden: Libelle Groen App (€0,79)

Geolives BelgiumGeolives Belgium 1:10.000 – Google Maps werkt prima wanneer je door Nederlandse of Belgische steden loopt, maar zodra je ervoor kiest om het afgebakende pad te verlaten en de bossen in te gaan heb je er al snel weinig aan. Geolives is zich daar goed bewust van en speelt daar slim op in met zijn nieuwste app. Hiermee heb je toegang tot flink wat Belgische wandelkaarten in zowel het Frans-, Engels- en Nederlandstalig. Je downloadt de kaarten voor je gaat wandelen, waardoor je geen dataverbinding nodig hebt.
Downloaden: Geolives Belgium 1:10.000 (tijdelijk gratis)

WatchlaterWatchlater – We gebruiken de iPhone steeds vaker om al onze media op te consumeren. Een klein probleem: de meeste leuke video’s vinden we onder werktijd, achter een gewone computer. Een link naar jezelf mailen om hem later terug te kijken op je tablet is een idee, maar vaak raak je die kwijt in de lading aan ‘gewone’ e-mail. Watchlater heeft een oplossing: door op een bookmarklet in je browser te drukken stuurt de app de webpagina direct naar je iPhone. Daar hoef je dan alleen op play te drukken om de video te bekijken. Tegen betaling kun je video’s converteren, zodat je ze offline kunt bekijken.
Downloaden: Watchlater (gratis)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.