iculture-app-gemist
App Gemist

App Gemist: NOS Journaal, Radium, Ik hou van Holland en meer

Nieuwe iPhone-apps deze week: JustFM, Tadaa 3D, Ik Hou van Holland, Wadvogels, Boomspotten Nijmegen, Looks, Doo Document Organizer en méér.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Ik hou van Holland app iPhone iPad online quizEen journaal terugkijken is ook op tv veel makkelijker geworden sinds een update van de NOS Journaal iPhone-app. En wij kijken op onze beurt terug op de afgelopen week aan nieuwe en grondig vernieuwde iPhone-applicaties in de App Gemist. Deze week met onder andere de fraaie radio-app Radium, je Nederlandse kennis testen in Ik hou van Holland, je stappen tellen met Ga Stappenteller en kleding uit de kast trekken met de eveneens Nederlandse Looks app.

Ga Stappenteller – Ga Stappenteller is de naam van een nieuwe stappentellerapp voor de iPhone. Het klinkt erg Nederlands, maar het is eigenlijk een vertaalde app. Go Pedometer is de oorspronkelijke, Engelstalige naam. De vertalingen klinken soms nét iets te geforceerd (“Ga Stappenteller is er om je een nieuwe levensstandaard te geven”), maar heb je moeite met Engels, dan begrijp je tenminste wel wat ze bedoelen. Ga Stappenteller is bedoeld voor wandelaars, joggers en hardlopers die geen zin hebben om een dure fitnetarmband zoals de Nike+ Fuelband te kopen. Deze app kost niets en werkt op de achtergrond.
Downloaden: Ga Stappenteller (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Bomenspotter Nijmegen – De nieuwe app Bomenspotter Nijmegen is gemaakt voor de Gemeente Nijmegen, om te laten zien wat je met open data kunt doen. De Bomenspotter past open data praktisch toe in een app waarmee bomen in kaart worden gebracht. Als gebruiker kun je ook actief meedoen, door te melden waar bepaalde bomen staan en te checken of de betreffende boom nog wel aanwezig is. Meldingen van gebruikers komen direct op de website bomenapp.nl terecht.
Downloaden: Bomenspotter Nijmegen (gratis, universeel, iOS 6.1+)

Mail Ninja – De gratis app Mail Ninja voor iPhone heeft na een update een functie gekregen waarmee je kunt zoeken in online folders. De app werkte al met Gmail, Yahoo! Mail, AOL Mail, iCloud Mail en biedt algemene IMAP-ondersteuning. Na de nieuwe update kan Mail Ninja ook meteen overweg met e-mail aliassen, een optie die veel gebruikers op prijs stellen. Verder zijn er nog verbeteringen aangebracht in de interface en is bijvoorbeeld een probleem met het updaten van de inbox hersteld.
Downloaden: Mail Ninja (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Cloudia – Misschien is het te vroeg om van een subgenre binnen een genre te spreken, maar hij is bezig met een opmars: de weer-app waarin je alleen maar hoeft te vegen om het weerbericht te zien. Na trendsetter Solar volgde de Nederlandse iPhone-app YoWindow en recenter nog Weathertron. Nu voegt Cloudia zich in die rij. Werp er een snelle blik op en je ziet alleen de huidige temperatuur en het verschil met gisteren. De app geeft verder geen enkele uitleg, maar je weet wat je te doen staat: vegen.
Downloaden: Cloudia (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Telegram Messenger – Je hebt wel even nodig om de verschillen tussen WhatsApp Messenger en het nieuwe Telegram Messenger te zien. Maar die zijn er wel. De nieuwe iPhone-app Telegram Messenger is afkomstig van de oprichter van VKontakte, het grootste sociale netwerk van Rusland dat sterk op Facebook lijkt. Nu haakt Pavel Durov opnieuw in op een bekend uiterlijk, maar er zijn wat verschillen. Telegram heeft een wat ‘flatter’ uiterlijk dan WhatsApp en lijkt daardoor wat moderner, de app moet sneller zijn en de cijfers zijn indrukwekkend. Een groepsgeprek mag uit 100 deelnemers bestaan en je kan bestanden tot en met 1 gigabyte versturen.
Downloaden: Telegram Messenger (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

NOS Journaal – De NOS heeft een vernieuwde NOS Journaal-app uitgebracht, met een nieuwe zapfunctie. Dat wil zeggen: met de iPhone-app kun je nog makkelijker de laatste NOS-uitzendingen terugkijken op je smart-tv, zonder dat je een Apple TV of ander AirPlay-apparaat nodig hebt. Hieronder leggen we uit hoe het precies werkt. Het voordeel van deze oplossing is dat je niet meer met de afstandsbediening door tv-menu’s hoeft te bladeren om on-demand naar het journaal te kijken. Voorlopig werkt deze functie alleen in de NOS Journaal-app voor iOS. NOS vertelde iCulture dat de functie ook in de algemene NOS-app zal worden ingebouwd, als het zappen goed werkt en gebruikers enthousiast zijn.
Downloaden: NOS Journaal (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

The Voice of Holland – De vernieuwde The Voice of Holland-app is klaar voor het nieuwe seizoen, dat op 30 augustus begint. In de app wordt de kijker nog sterker betrokken bij het kiezen van zangtalenten. Als Thuiscoach stel je een eigen team samen, die je na elke Blind Audition kan wisselen. Het doel is om met je team zoveel mogelijk punten te verzamelen voor de weekprijs. Hoe verder jouw talenten komen in de strijd om het gewilde platencontract, hoe meer punten je verdient. maar er is meer: voorafgaand aan de uitzending kun je alvast luisteren naar de 7 audiofragmenten en inschatten of een talent doorgaat.
Downloaden: The Voice of Holland (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Who? – Het Nederlandstalige Who? probeert het traditionele gezelschapsspelletje Wie is het? nieuw leven in te blazen. Ja haakt de game aan je Facebook-account, daagt één van je vrienden uit en krijgt vervolgens de foto van een gemeenschappelijke Facebook-vriend te zien. Je tegenspeler moet raden wie deze vriend exact is door de juiste vragen te stellen. Ondertussen probeer jij op dezelfde manier ook te raden welke Facebook-vriend bij de ander is gekozen.
Downloaden: Who? (gratis, in-app aankoop, iPhone, iOS 6.1+)

Radium – Op de dag van schrijven nog kreeg TuneIn Radio, de bekendste radio-app op de iPhone en iPad, een update die het aantal functies nog wat uitbreidde. De applicatie wordt er nog veelzijdiger door, maar als je op zoek bent naar een lekker simpele radio-app volstaat de applicatie misschien niet meer. Het is een gat waar Radium in duikt. De hooggewaardeerde Mac-app Radium is nu uitgekomen op de iPhone. Het is een fraaie en eenvoudig te bedienen app met bovendien een paar aardige extra’s, zoals bijvoorbeeld een equalizer.
Downloaden: Radium (€1,79 ter introductie, iPhone, iOS 6.1+)

Jimdo – Als je kijkt naar de populairste websites zou je het bijna vergeten, maar niet elke website hoeft een community, sociaal netwerk, blog of webshop te zijn natuurlijk. Jimdo voor iPhone en iPad is een gratis te downloaden applicatie voor de simpele website. De écht simpele website. Je kiest kostenloos een van de zes aangedragen layouts en kan dan meteen aan de slag met je website.
Downloaden: Jimdo (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Gratis boeken – Wattpad – Verhalen van andere schrijvers op de voet volgen en zelf verhalen schrijven waarop andere gebruikers zich kunnen abonneren: het moet wel over de app Wattpad gaan. De toepassing voor iPhone en iPad is nu bijgewerkt naar 3.9 en heeft wat interessante toevoegingen voor zowel lezers als schrijvers in de app. Aan de leeskant kan je bijvoorbeeld de vorderingen en nieuwste hoofdstukken van de schrijvers die je volgt overzichtelijk onder elkaar zien in de nieuwsfeed en kan je collectie van geabonneerde verhalen beter beheren.
Downloaden: Gratis boeken – Wattpad (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Ik hou van Holland app – Wat de publieke omroep met De Slimste Mens kan, kan RTL toch zeker ook? Het populaire zaterdagavondprogramma Ik hou van Holland heeft een eigen iPhone-app gekregen waarin je vragen beantwoordt en je eigen intelligentie test tegen andere online spelers. Je speelt tegen vrienden via Facebook of onbekenden en test je kennis op vier verschillende fronten: amusement, sport, taal en grabbelton. Natuurlijk gaan alle vragen over Nederland.
Downloaden: Ik hou van Holland app (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Muir – Op meerdere apparaten tegelijk en live bekijken hoe je nieuwe website eruit ziet. Daarvoor zorgt de nieuwe iPhone- en iPad-app Muir. Als je de aparte Muir-toepassing op de pc of Mac hebt geïnstalleerd, kan je een signaal uitzenden naar de mobiele apps die dan ter plekke dezelfde website laten zien. Zo hoef je geen poorten meer openzetten om de webadressen te bekijken op andere apparaten. Muir kan websites ‘uitzenden’ en previewen in http Auth-vorm, https en ook localhost.
Downloaden: Muir (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Material – Flipboard en Zite krijgen er een nieuwe concurrent bij met de komst van iOS-app Material. Door in te loggen met je Twitter- en Facebook-accounts vind je in Material alle artikelen gebaseerd op links, retweets, gedeelde content en likes. De app blijft je echter niet continu nieuwe informatie voeren: je kunt twee keer per dag Material opstarten om een overzicht met nieuwe content te bekijken. Op die manier zorgt de app ervoor dat je artikelen in een bepaald tempo tot je neemt. Material was al enige tijd voor Android verkrijgbaar, maar nu is de app er ook voor iOS.
Downloaden: Material (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Flickr – Lees een willekeurig techblog en je leest een lofzang over Yahoo. Het internetbedrijf dat jarenlang steeds verder wegkwijnde, bloeit onder directeur Marissa Mayer weer op tot een bedrijf dat allerlei investeringen doet en onder andere kwam met de fraaie weer-app Yahoo Weer op de iPhone. Flickr werd eerder nog vernieuwd, maar maakte nog wel gebruik van de standaard fotobewerking van Aviary die in allerlei uitwisselbare foto-apps wordt gebruikt. Nu niet meer. Een update van Flickr geeft de toepassing eigen bewerkingsopties en eigen fotofilters die je ook vóór het nemen van de foto kan instellen. Het is een sprong vooruit.
Downloaden: Flickr (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

DeskConnect – Als de geruchten kloppen, komt iOS 7 op 10 september al uit en kan je als Mac-bezitter vanaf dat moment probleemloos bestanden tussen de iPhone en iPad enerzijds en de Mac anderzijds uitwisselen dankzij Airdrop. De nieuwe iOS- en Mac-toepassing DeskConnect met hetzelfde doel, komt dus nog maar net op tijd. DeskConnect noemt zichzelf ‘de ontbrekende schakel tussen je apparaten’ en laat je bestanden versturen van je iPhone naar je Mac. En andersom.
Downloaden: DeskConnect (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Down – De in mei door Apple verwijderde app Bang With Friends is weer terug, maar dan onder de naam Down. In deze gereviseerde versie zijn alle suggestieve thema’s verwijderd, waardoor de app een stuk meer weg heeft van een algemene datingdienst. Je koppelt bij het opstarten je Facebook-account, waarna je aangeeft welke vrienden je aantrekkelijk vindt. Komt de interesse van twee kanten, dan worden jullie met elkaar in contact gebracht. Zo niet, dan wordt de ander nooit op de hoogte gesteld van je interesse.
Downloaden: Down (gratis, iPhone, iOS 6.0+)

Doo | Document Organizer – Het aantal clouddiensten waarop je enkele gigabytes aan documenten en andere bestanden online kan bewaren en beheren is niet meer op twee handen te tellen. Maar toch zijn er nieuwe applicaties die denken dat ze documenten handiger online kunnen indexeren. Doo Document Organizer is zo’n initiatief. Je kan de applicatie koppelen aan verschillende clouddiensten, automatisch bijlagen van je e-mail opslaan en papier inscannen om te bewaren in de app. Bovendien heeft Doo ook een pc- en Mac-app zodat je meteen bestanden kan klaarzetten voor mobiel gebruik.
Downloaden: Doo | Document Organizer (gratis, iPhone 4+, iOS 6.0+)

Looks – Het blauwe cocktailjurkje of die sjieke rode voor het gala vanavond? De tijdloze high heels of de hoog-op-de-poten sandaal? Help: je weet echt niet wat je aan moet trekken en er is geen vriendin in de buurt om je met raad en daad bij te staan. Je kan natuurlijk een Whatsappje sturen… of je vraagt om advies in de nieuwe iPhone-apps Looks van Siebe Nooij. Daarin zet je al je outfits op rij voor jezelf en selecteert er razendsnel twee om feedback op te krijgen van andere gebruikers. Laat anderen de knoop maar doorhakken!
Downloaden: Looks (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Wadvogels – Wist je dat je op de Nederlandse waddeneilanden meer dan 180 vogelsoorten kan treffen? Dat maakt Wadvogels, een iPhone-app van Vogelbescherming Nederland duidelijk. De applicatie is een kleine encyclopedie met foto’s, omschrijvingen en geluiden van de vogelsoorten. Je hoeft niet te vrezen dat je de gehele lijst moet doornemen als je zelf een vogel spot. Wadvogels heeft een ingebouwde vragenlijst met vier stappen waarna je moet weten met welke gevleugelde je van doen hebt.
Downloaden: Wadvogels (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Tadaa 3D – De iPhone zit inmiddels vol met handige functies, maar één gimmick heeft Apple nog niet toegevoegd: een 3D-camera. Dat is eigenlijk ook niet nodig, want behulp van apps zoals Tadaa 3D kun je vrij makkelijk zo’n 3D-effect in je foto verwerken. De optische truc in Tadaa is vergelijkbaar met Apple’s parallax-effect, waarbij het onderwerp voorin het scherm beweegt als je de iPhone kantelt. We kunnen de app beschrijven in een uitgebreid artikel, maar het leek ons handiger om hem in een videoreview te laten zien. In deze video zie je de effecten van de app in volle glorie.
Downloaden: Tadaa 3D (€3,59, iPhone, iOS 6.0+)

JustFM – Zo gebeurt er een tijd lang weinig op het gebied van radio-apps en zo zijn er twee apps die het bekijken waard zijn. Eerder deze week gooide Radium hoge ogen: een radio-app voor de iPhone die punten scoort met onder andere zijn fraaie en eenvoudige ontwerp. Nu schijnen we ons licht op JustFM, een gratis internetradio-app die qua visuele stijl flirt met iOS 7 en nog sneller van zender kan wisselen dan de gemiddelde autoradio.
Downloaden: justFM (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 20:30
Categorieën Apps, Round-up
Onderwerp app gemist

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.