opmaaktaal-ios-9-mail

iOS 9 uitgelicht: annotaties gebruiken in de Mail-app

In iOS 9 is het mogelijk om foto's e-mailberichten te voorzien van pijlen, teksten en zelfs een handtekening voor pdf-formulieren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Dankzij iOS 9 is het mogelijk om e-mailbijlagen te bewerken met opmaakfuncties, voordat je ze verstuurt. Deze mogelijkheid werd eerder al toegevoegd aan OS X Yosemite. Nu kun je ook op de iPhone en iPad foto’s, pdf-bestanden en andere bijlagen voorzien van teksten, pijltjes, tekeningen en zelfs handtekeningen. Het kan handig zijn als je bepaalde aspecten wilt benadrukken. Denk bijvoorbeeld aan een groepfoto, waarop je een bepaalde persoon wilt aanwijzen. Of een kakkerlak in je hotelkamer, als je per e-mail een klacht bij de hotelier wil indienen. Zo zijn er nog talloze andere toepassingen denkbaar, waarbij het bewerken van bijlagen handig kan zijn.

Rechtstreeks bijlagen bewerken in e-mail is superhandig: het scheelt namelijk een extra stap. Momenteel moet je nog apps zoals Skitch gebruiken om pijltjes te trekken en teksten op foto’s te zetten.

markup-ios-9-1 markup-ios-9-2

Je kunt inzoomen, schetsen, tekst toevoegen en zelfs documenten ondertekenen. Het is zelfs mogelijk om ontvangen e-mailbijlagen meteen te bewerken en daarna meteen weer terug te sturen. Krijg je een e-mail met bijvoorbeeld een foto, dan druk je je vinger erop, totdat het Deel-menu verschijnt. Daarna kies je Markup. Je ziet dan een aantal gereedschappen, zoals een tekst- en schetstool en een vergrootglas waarmee je bepaalde delen van de foto kunt vergroten.

markup-ios-9-4 handtekening-zetten-ios-9-mail
Nee, dit is natuurlijk geen bestaande handtekening…

Wat ontbreekt ten opzichte van OS X, is de mogelijkheid om bekende vormen zoals cirkels en vierkanten in te voegen. Je zult ze eerst zelf moeten tekenen. Wel kun je een bepaalde vorm tekenen, die vervolgens wordt herkend als een standaardvorm, bijvoorbeeld een pijl. Je hebt dan de keuze uit jouw knullig getekende pijl (zoals op de afbeeldingen hierboven) of een mooi standaardpijl. Dit geldt ook voor cirkels, rechthoeken en lijnen.

Documenten ondertekenen in iOS 9

Speciale PDF-apps zoals PDF Expert hebben er dus een geduchte concurrent bij gekregen, want het ondertekenen van formulieren kan voortaan in de standaard Mail-app. Je krijgt bijvoorbeeld een contract toegestuurd: op een wit scherm tekenen je met je vinger de handtekening, waarna deze op het formulier wordt gezet. Je kunt de locatie en de grootte daarna nog handmatig aanpassen. Vervolgens stuur je het formulier meteen weer terug. Een kwestie van nog geen 2 minuten werk! Het ondertekende formulier is vervolgens altijd terug te vinden in de verzonden e-mail.

Meer iOS 9 uitgelicht

Dit artikel maakt deel uit van een serie artikelen over nieuwe functies in iOS 9. Lees hier alle andere artikelen uit de serie ‘iOS 9 uitgelicht’:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 september 2015, 13:17
Categorie iOS
Onderwerpen e-mail, ios 9, ios 9 uitgelicht

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.