‘A8-processor 2GHz maakt van iPhone 6 een snelheidsmonster’

De iPhone 6 zal een snelheidsmonster worden, denken Chinese bronnen. Apple zou gekozen hebben voor een 2GHz A8-processor. Maar is al die power wel nodig, nu veel mensen vinden dat de A7-processor snel genoeg is?
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

a8 chip iphoneDe A8-processor in de iPhone 6 zal een kloksnelheid van 2,0 GHz hebben. Dat is te lezen bij diverse Chinese media. Het is een flinke sprong omhoog ten opzichte van de 1,3 GHz A7-processor in de iPhone 5s. Wel zal het nog steeds om een 64-bit dualcore processor gaan, dus met twee processorkernen, gemaakt met een 20 nm-proces.


Het is maar de vraag of dat erg is, want de huidige A7-processor presteert vaak beter dan de quad- en octacore-processoren in sommige Android-telefoon. Dat heeft er ongetwijfeld mee te maken dat Apple het hele proces van chip maken en firmware in eigen huis ontwikkelt. Eerder werd trouwens al gesproken over frequenties van wel 2,6 GHz.

Die A8-processor zal vermoedelijk gemaakt worden door TSMC en Samsung – hoewel dat laatste nog wat onzeker is. Gisteren was in het nieuws dat Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) de enige fabrikant van de A8-processor wordt. Apple zou Samsung aan de kant hebben gezet voor de nieuwe chips. Dat zou ermee te maken hebben dat de yield bij de 20nm-productie te laag lag. Yield geeft aan hoeveel bruikbare producten uit een productieronde komen, dus exclusief de afgekeurde en defecte producten die niet kunnen worden gebruikt. Apple’s A9-processor wordt waarschijnlijk wel door TSMC en Samsung geproduceerd en verschijnt in 2015. Al in juni 2013 werd de indruk gewekt dat TSMC de productie van A-chips voor Apple zou verzorgen. De indruk werd toen gewekt dat Samsung nog maar 30 tot 40 procent van de productie voor z’n rekening zou nemen. De rest maakt TSMC.

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.