Tim Cook en Luca Maestri

Vijf interessante punten uit de kwartaalcijfers van FQ3 2017

De nieuwste kwartaalcijfers zijn bekend en wij hebben de 5 interessantste punten eruit gehaald: iPhones, Apple Watch, iPad en die "3 nieuwe fabrieken in de VS". Wat zei Tim Cook erover?

De nabespreking van de kwartaalcijfers is altijd een wat langdradige bedoening. Tim Cook laat meestal niet het achterste van z’n tong zien, maar toch zitten er vaak wel wat interessante punten tussen die duidelijk maken wat Apple voor de toekomst gepland heeft. Wij hebben de belangrijkste punten er voor je uitgevist.

Tim Cook en Luca Maestri

#1 Er zijn 1,2 miljard iPhones verkocht

Tim Cook vertelde dat Apple nu meer dan 1,2 miljard iPhones heeft verkocht, een mijlpaal die ze in tien jaar hebben bereikt. Een jaar geleden meldde Apple nog dat er 1 miljard iPhones over de toonbank waren gegaan. De iPhone 7 was afgelopen kwartaal de bestverkochte telefoon.

#2 Apple’s diensten blijven maar groeien

Abonnementen op apps, diensten, opslagruimte… Apple was van plan om de afdeling diensten zo snel te laten groeien dat het een Fortune 100-bedrijf op zich is. Die doelstelling is sneller gehaald dan gedacht. Omzet uit diensten zoals de App Store, Apple Music, iCloud en Apple Pay groeiden 10 procent in vergelijking met vorig jaar. De App Store is daarbij de grootste aanjager, met bijna twee keer zoveel omzet als bij Google Play. In totaal leverden betaalde abonnementen voor apps, muziek en andere diensten meer dan $185 miljoen op!

#3 De iPad doet het erg goed

We schreven al over de spectaculaire groeicijfers van de iPad, maar er is meer. De iPad heeft nu 55% van de tabletmarkt in handen en bij tablets boven de $200 gaat het zelfs om 89%. In het onderwijs groeide de verkoop met 32% en er zijn nu 1,2 miljoen studenten en scholieren die de iPad en Swift Playground gebruiken om te leren programmeren. Verder is 95% tot 99% van de gebruikers tevreden, zo blijkt uit enquêtes.

#4 Ook groei bij Apple Watch

Sommige mensen denken dat de Apple Watch niets meer doet en dat wearables ten dode zijn opgeschreven. Maar niets is minder waar: de verkoop van de Apple Watch groeide het afgelopen kwartaal met 50%! Ook is Apple al een tijdje de marktleider als het om smartwatches gaat. Bij de wearables in het algemeen hebben ze te maken met concurrentie van goedkope Chinese merken zoals Xiaomi (maar dat vertelde Apple uiteraard niet). Onder ‘Overige producten’ vallen ook de AirPods. Apple probeert zoveel mogelijk te maken, maar heeft nog steeds te maken met een achterstand. Wel meldde Apple dat 98% van de gebruikers tevreden is.

#5 Drie grote Apple-fabrieken in de VS?

President Trump meldde een paar dagen geleden dat Apple “drie grote, grote, grote fabrieken in de VS gaat bouwen”, maar Tim Cook ontweek die vraag. Hij ontkende het overigens ook niet. Wel probeerde Cook het in iets ander perspectief te plaatsen: Apple heeft nu 2 miljoen banen in de VS gecreëerd en “we vinden dat we een verantwoordelijkheid in de VS hebben, waaronder het creëren van banen”. Er zijn drie categorieën waarin Apple die groei wil realiseren (zijn dat dan de drie ‘fabrieken’ van Trump?): appontwikkelaars, goederen en diensten, en eigen personeel, waarvan tweederde werkzaam is in de VS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2017, 8:27
Categorie Apple
Onderwerp kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.