Nederlandse telecomveiling vanaf vandaag van start

De Nederlandse frequentieveiling voor 2G, 3G en 4G gaat vandaag van start. Het kan enkele weken duren. KPN, T-Mobile en Vodafone moeten opnieuw bieden. Daarnaast komen er nieuwe spelers bij, mogelijk Ziggo en Tele2.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

telecom icoonVanaf vandaag gaat Nederlands grootste telecomveiling van start. De drie vaste partijen KPN, T-Mobile en Vodafone zullen opnieuw moeten bieden op frequenties om hun eigen netwerken te kunnen onderhouden. De veiling kan enkele weken tot enkele maanden gaan duren, afhankelijk van het onderhandelingsproces. Ook is nog niet bekend hoeveel geld de veilig gaat opbrengen; het kan oplopen tot honderden miljoenen euro’s. Bijna alle frequenties voor het gebruik van 2G, 3G en 4G zullen worden geveild, waarbij ook nieuwe partijen mee mogen doen. Hiertoe is besloten om de concurrentie op de telecommarkt aan te scherpen en ruimte te bieden voor nieuwe toetreders.

Mogelijk gaan Ziggo en Tele2 meebieden op frequenties. De deelnemers aan de telecomveiling mogen geen informatie naar buiten brengen over bieders, bedragen en de frequenties waarop ze aan het bieden zijn. Dit is gedaan om het biedproces zo ongestoord mogelijk te laten verlopen.

De veiling maakt het voor telecombedrijven mogelijk om serieus met de uitrol van LTE-netwerken in Nederland te beginnen. Voor LTE is de 1800 MHz-band het meest interessant, omdat die door de meeste toestellen worden ondersteund. Maar ook als jouw favoriete provider een vergunning krijgt voor de 850 MHz-band is er in wezen nog niets aan de hand, want ook die ondersteunt de iPhone 5. De iPhone 4S en oudere modellen zijn niet geschikt voor LTE. De laatste grote frequentieveiling was in 2000, toen de umts-frequenties moesten worden geveild. Dat leverde 5,9 miljard gulden op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 januari 2013, 21:52
Categorie Providers
Onderwerpen t-mobile, tele2, telecom, Vodafone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.