iPad mini bevat 188 dollar aan onderdelen

De iPad mini bevat 188 dollar aan materiaalkosten, heeft iHS berekend. Op de iPad mini wordt daarom minder marge gemaakt dan op andere Apple-producten.

ipad mini onderdelenGoogle verkoop de Nexus 7 tegen kostprijs, zo liet topman Andy Rubin weten in een interview. Apple zou zoiets nooit doen en had daarom iets uit te leggen waarom er een prijskaartje van 329 euro aan hangt. Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers werd duidelijk dat Apple bij de iPad mini toch een lagere marge rekent dan gebruikelijk, wat invloed kan hebben op de cijfers van het huidige kwartaal. Maar hoeveel kost het eigenlijk aan onderdelen, als je zaken als R&D, marketing, logistiek en andere overhead niet meetelt? IHS denkt dat de bill of materials 188 dollar bedraagt.

Het duurste onderdeel is het schermpaneel, dat 80 dollar kost en door LG en AU Optronics is geleverd. Er zitten flashgeheugenchips van het Zuid Koreaanse bedrijf Hynix Semiconductor in en systeemgeheugen van het Japanse bedrijf Elpida. De geheugenchips kosten in totaal $15,50.

IHS kennen we beter onder de oude naam, iSuppli. Ze maken al jarenlang schattingen wat het kost om bepaalde apparaten te maken. Bij de 16GB iPad mini komen ze uit op 188 dollar. De modellen met meer geheugen zijn nauwelijks duurder om te maken, ook al vraagt Apple er een flinke bonus voor. Dat betekent uiteraard niet dat Apple $141 aan winst maakt op elke iPad mini, want er moeten ook nog salarissen betaald worden.

Maar de cijfers laten wel zien wat de grote winstmakers voor Apple zijn. De iPad 3 kostte $316 aan onderdelen en werd verkocht voor $499. De iPhone 5 kost ook rond de $188 aan onderdelen, maar gaat in de VS voor $650 over de toonbank. Op de grotere iPad en vooral op de iPhone kan Apple veel grotere marges maken. Misschien is dat ook de reden waarom Apple geen retinascherm in de iPad mini heeft verwerkt. Het zou het scherm veel duurder maken, terwijl dat al het duurste onderdeel is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 november 2012, 17:29
Categorie iDevices
Onderwerpen ipad, materiaal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.