ipod-touch-lineup-2015

Review: iPod touch 6e generatie (2015)

Lees over onze ervaringen met de iPod touch 6e generatie uit 2015. We hebben deze iPod touch getest en vertellen je wat er is verbeterd aan het design, gebruik, batterijduur en camera.

iPod touch review Prijs (vanaf €229,-)

Apple bracht in de zomer van 2015 een nieuwe generatie iPod touch uit. Die ziet er hetzelfde uit als de voorgaande generatie uit 2012, maar bevat intern wel allerlei vernieuwingen. We hebben de 6e generatie van deze draagbare mediaspeler getest en geven in deze iPod touch review antwoord op de vraag: is het anno nu nog wel de moeite waard om een iPod touch aan te schaffen? Ook goed om te weten: inmiddels is er een nieuwere versie, de zevende generatie iPod touch.

Tekst en review: Gonny van der Zwaag (@gonny). Deze review is gepubliceerd in 2015 en beschrijft de situatie op dit moment, aangevuld met nieuwe informatie uit 2019.


https://www.iculture.nl/ipod-touch-kopen/

Apple hanteert voor de gereviewde iPod touch deze prijzen:

Inmiddels is het een beter idee om de zevende generatie te kopen. De prijzen zie je hieronder:

Design iPod touch: geen veranderingen

De nieuwe iPod touch ziet er qua uiterlijk hetzelfde uit als de vijfde generatie iPod touch uit 2012. Alleen de kleurtjes zijn anders: felgroen, zalmroze en lichtblauw moesten plaats maken voor felblauw, felroze en goud. De uitvoering die wij hebben getest, is echter de speciale Product(RED)-uitvoering in rood, die alleen via de Apple Store verkrijgbaar is en waarbij een deel van de opbrengst naar AIDS-onderzoek gaat. Technisch gezien is dit model gelijk aan de andere modellen.

De iPod touch lijkt op een afgeslankte versie van de iPhone 6, maar dan zonder de antennestrepen op de achterkant. De behuizing is gemaakt van aluminium en voelt stevig aan. Met een gewicht van 88 gram ligt de iPod touch lekker in de hand. Dit gewicht maakt het apparaatje zwaar genoeg, om het gevoel te geven dat je een kwaliteitsproduct in handen hebt.

Behuizing iPod touch: alles op de vertrouwde plek

Er is niets veranderd aan de plaatsing van de knoppen, camera en aansluitingen. Onderop vind je de Lightning-aansluiting, de speaker en de hoofdtelefoon-aansluiting. Aan de linkerkant zitten de volumeknoppen (net als bij de iPhone), de powerknop vind je bovenop en aan de achterkant zit de iets uitstekend 8-megapixelcamera.

Apple heeft voor de 6e generatie iPod touch opnieuw gekozen voor een 4-inch scherm, met een resolutie van 1136 x 640 pixels. Het retinascherm is superscherp, maar is dus wel iets kleiner van formaat dan je gewend bent, als je inmiddels was overgestapt naar een iPhone 6.

Hardware van de iPod touch 6G

De iPod touch 6e generatie heeft een A8-processor, dezelfde die je ook vindt in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Dat klinkt goed, maar deze is in kloksnelheid wel iets teruggeschroefd, vermoedelijk om de batterijduur te verlengen. In de praktijk merk je er echter weinig van: alles werkt vlot en apps opstarten levert geen merkbare vertraging op. Zelfs de zwaardere games zijn moeiteloos op deze iPod touch te gebruiken.

Software op de iPod touch 6G

Als je de iPod touch koopt, staat er standaard iOS 8.4 op geïnstalleerd. Dit is de nieuwste versie van iOS, maar daar blijft het niet bij. Je kunt de zesde generatie iPod touch later dit jaar updaten naar iOS 9 en je mag erop rekenen dat ook de komende jaren nog voldoende updates uitkomen voor deze nieuwste iPod touch. Dat gebeurde immers ook met de vijfde generatie iPod touch, die drie jaar na verschijning nog steeds geschikt is om te updaten. Als dat zo doorzet, kun je dus nog tot iOS 12 plezier hebben van deze iPod.

Alle apps die voor de iPhone geschikt zijn, zijn ook op de iPod touch te installeren. Er zijn maar een paar uitzonderingen, zoals WhatsApp. Omdat je bij WhatsApp een account aanmaakt op basis van je mobiele nummer, werkt het niet op iPods. De ondersteuning voor iOS 8.4 betekent ook dat standaard al Apple Music aanwezig is.

Muziek op de iPod touch

Je kunt de iPod touch gebruiken om films te kijken, boeken te lezen en te internetten, maar voor veel mensen is een iPod toch vooral een muziekspeler. Ook daarvoor is de iPod touch 6G uitstekend geschikt. Gebruikte je vroeger een iPod om muziek te spelen, dan ontdek je met de nieuwe Muziek-app opeens weer nieuwe mogelijkheden, zeker als je een abonnement op Apple Music afsluit. De eerste drie maanden mag ja gratis proberen. Je kan de muziek alleen streamen via Wi-Fi, want de iPod touch beschikt uiteraard niet over een 3G- of 4G-verbinding. Als je wilt, kun je nummers ook offline opslaan. Je kunt zelfs complete Beats 1-radioshows offline bewaren om later te luisteren. Sinds de update naar iOS 8.4.1 (die ook op de iPod touch 6G te installeren is) zijn de meeste opstartproblemen met Apple Music gelukkig opgelost.

https://www.iculture.nl/tips/apple-music-nummers-offline-opslaan/

https://www.iculture.nl/tips/beats-1-shows-offline-opslaan/

Wil je liever op de traditionele manier naar muziek luisteren, dan kan dat uiteraard ook. Je zet muzieknummers die je in de iTunes Store hebt gekocht of elders hebt gedownload in één moeite op de iPod. Bij het afspelen zie je de albumhoezen. Uiteraard kun je de iPod touch ook gebruiken voor allerlei andere muziekdiensten, zoals Spotify en Deezer.

Batterijduur iPod touch 6G

We hebben met de iPod touch uitvoerig getest tijdens normaal gebruik. Bij video’s bekijken gaat de batterij ongeveer 8 uur mee, terwijl je met alleen muziek spelen zo’n 40 uur vooruit kunt.

Camera van de iPod touch 6G

Apple heeft bij de zesde generatie iPod touch een nieuwe 8-megapixelcamera toegepast, die net als bij de iPhone 6 iets uit de behuizing steekt. De kwaliteit van de foto’s is overigens niet hetzelfde: de iPhone 6 maakt betere foto’s, vooral bij slechte lichtomstandigheden. Er is een flitser aanwezig om bij schaduw te zorgen dat het object iets beter wordt verlicht, maar uiteindelijk maak je de mooiste foto’s bij veel daglicht en goede verlichting. Het lijkt erop dat Apple de slimme trucs die ze in de camera van de iPhone 6 (en vooral iPhone 6 Plus) hebben toegepast, niet 1-op-1 hebben vertaald naar de iPod touch. De iPod touch is desondanks een prima camera om op zak te hebben. Geavanceerde functies zoals ISO-waarde aanpassen zitten er niet op, maar met geavanceerde camera-apps kom je toch al een heel eind.

Bekijk ook

Geavanceerde camera-apps voor de iPhone: een vergelijking

Een uitgebreide vergelijking van geavanceerde camera-apps voor de iPhone en iPad. Met deze apps maak je nog betere foto's dankzij handmatige opties. Denk aan lichtbalans, ISO, handmatige focus en meer.

De iPod touch kan uiteraard ook video’s maken. Standaard maak je Full-HD filmpjes met 30 fps maar je kunt er ook timelapse- en slowmotion-video’s mee maken. Leuk om te doen en het werkt goed.

Score

8

iPod touch 6e generatie (2015)

iPod touch 6e generatie (2015)

€229

Voordelen +

  • Snellere processor
  • Verbeterde camera's
  • Perfect als muziek- en mediaspeler

Nadelen -

  • Techniek is niet het allernieuwste
  • Klein scherm

Conclusie iPod touch review

De iPod touch 6G is op een aantal punten vernieuwd, waardoor dit model weer met z’n tijd mee kan. De snellere processor en de verbeterde camera zorgen ervoor dat deze iPod touch helemaal van deze tijd is. Technisch gezien en qua schermgrootte loopt de iPod touch wel achter op de nieuwste iPhones, maar je betaalt er dan ook een stuk minder voor. Wie alleen een muziek- en mediaspeler zoekt waarmee je niet kunt bellen, heeft voor 229 euro een veelzijdig apparaat. Je krijgt met de iPod touch relatief goedkoop toegang tot alle mogelijkheden van iOS en de App Store.

iPod touch kopen en prijzen

ipod-touch-productlijn-2015Ben je overtuigd geraakt dat de iPod touch 6G voor jou ideaal is? Dan hebben we de volgende mogelijkheden voor je:

De volgende modellen zijn momenteel verkrijgbaar:

Lees meer in ons aparte artikel iPod touch kopen.

https://www.iculture.nl/ipod-touch-kopen/

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2022
Onderwerp