Pokemon Go Gym gevechten

Pokémon Gym-gevechten: zo kies je de beste strategie

Hoe moet je in Pokémon Go vechten in een Gym? Wat is de beste strategie, welke Pokémon laat je vechten en kan je je Pokémon kwijtraken? Dit en nog veel meer lees je in dit artikel, over de beste strategie voor gevechten in een Gym.

In Pokémon Go zijn de Gyms een belangrijk onderdeel van het spel. Hier kun je tegen andere teams vechten en Gyms overnemen, zodat jij muntjes verdient. Maar hoe kun je die gevechten nu het beste aanpakken? In dit artikel lees je alles over de strategie in een Gym.


Pokemon Go Gym gevechten

Vanaf juni 2017 krijgen de Gyms in Pokémon Go nieuwe functies. Zo kun je van elke soort maar één Pokémon op een Gym plaatsen en gelden er nieuwe regels voor het behoud van je Pokémon op een Gym. Meer over de vernieuwingen lees je hieronder.

Bekijk ook

Vernieuwde Pokémon Go Gyms nu live: dit zijn de 10 grootste veranderingen voor spelers

De nieuwe Pokémon Go Gyms zijn geactiveerd. Benieuwd wat er nieuw is? De regels en de gevechten in de Gyms in Pokémon Go zien er straks anders uit. Wij leggen je de 10 grootste veranderingen uit.

Spring hieronder meteen naar je informatie die je zoekt:

 1. Welke Pokémon zijn goede aanvallers op een Gym? (nieuw!)
 2. Wat zijn Gyms?
 3. Kun je Pokémon kwijtraken in een Gym?
 4. Wel of niet vechten in een Gym?
 5. Zo vecht je in een Gym
 6. Zo win je gevechten in een Gym
 7. Potion en Revive gebruiken
 8. Soorten Pokémon en snelheid
 9. Gewonnen? Dan mag jouw Pokémon op de Gym staan
 10. Trainen in een Gym
 11. Welke Pokémon zijn ideale verdedigers voor een Gym?
 12. Zo gebruik je Ditto in een gym
 13. Trucjes in een Gym

#1 Welke Pokémon zijn goede aanvallers op een Gym?

Op Gyms zie je vaak een Tyranitar, Dragonite, Snorlax, Rhydon, Gyarados, Blissey, Vaporeon of Espeon staan. Welke aanvallers kun je het beste gebruiken om ze te verslaan? Dat lees je hieronder!

De genoemde Pokémon kunnen een CP boven de 3000 bereiken en zijn daarom ideaal als verdedigers op een Gym. Maar hoe kun je ze het best aanvallen? Achter elke Pokémon zie je hoe je die het best kunt aanvallen:

 • Blissey: Machamp met Counter & Dynamic Punch
 • Tyranitar: Machamp met Counter & Dynamic Punch
 • Dragonite: Lapras met Frost Breath & Blizzard
 • Snorlax: Machamp met Counter & Dynamic Punch
 • Gyarados: Jolteon met Thunder Shock & Thunderbolt
 • Vaporeon: Jolteon met Thunder Shock & Thunderbolt
 • Rhydon: Vaporeon met Water Gun & Hydro Pump

Wil je een vijandelijke Gym aanvallen, ongeacht wat erop staat? Dan zijn dit de beste aanvallers:

 • Snorlax met Lick & Hyperbeam of Bodyslam (of: Zen Headbutt & Hyperbeam)
 • Dragonite met Dragon Breath & Dragon Claw
 • Vaporeon met Water Gun & Hydro Pump of Aqua Tail
 • Rhydon met Mud Slap & Stone Edge of Earthquake
 • Hypno met Psycho Cut en Psychic

De volledige lijst van aanvallers vind je hier.

#2 Wat zijn Gyms?

Gyms zijn arena’s waarin je kunt vechten tegen andere trainers. Je moet daarbij proberen om de Gym te veroveren voor jouw team. Vanaf level 5 in Pokémon Go kun je proberen om een Gym te veroveren en daarbij je Pokémon sterker te maken. Vanaf level 5 kun je ook in Pokémon Go een team kiezen: Mystic (blauw), Valor (rood) of Instinct (geel). Het is niet mogelijk om later van team te wisselen, dus maak een weloverwogen keuze.

Samen met de andere leden van je team probeer je zoveel mogelijk Gyms te veroveren. Het maakt in feite niet uit welk team je kiest: ze hebben geen speciale eigenschappen en zijn ongeveer even sterk. Wel kan het zijn dat in jouw buurt vooral blauwe, rode of gele Gyms te vinden zijn.

https://www.iculture.nl/tips/pokemon-go-team-kiezen/

#3 Kun je Pokémon kwijtraken in een Gym?

Sommige spelers zijn nog wat onwennig met Gym-gevechten, maar dat geeft niets: wij helpen je er wel doorheen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je een Pokémon kwijtraakt op een Gym. Als jouw Pokémon een gevecht verliest, kan hij wel bewusteloos raken en verzwakken, maar gaat niet verloren. Je kunt de Pokémon weer bij bewustzijn brengen met Revive en Potion. Daarna kun je de Pokémon weer gewoon gebruiken tijdens een Gym-gevecht.

Pokemon Gym-gevecht

Als je het gevecht op de Gym wint, mag je jouw Pokémon erop plaatsen. Je bent deze Pokémon tijdelijk kwijt, maar krijgt hem terug zodra hij wordt verslagen door een andere speler of bewusteloos raakt in een gevecht. Daarna zorg je met Revive en Potion ervoor dat jouw Pokémon weer fit is voor het volgende gevecht.

Pokemon Gyms

#4 Wel of niet vechten in een Gym?

Je hoeft in Pokémon Go niet voortdurend te vechten om plezier te beleven aan de game. Maar het kan een leuke afwisseling zijn als je alleen maar bezig bent met Pokémon zoeken. Bovendien verdien je er gratis PokéCoin mee. Voor elke 21 uur dat jouw Pokémon op een Gym blijft staan ontvang je Stardust en 10 PokéCoin. Je moet de muntjes wel steeds handmatig ophalen in de Shop.

Tijdens het rondwandelen zie je regelmatig een Gym. Je kunt meteen aan de kleur zien van welk team de Gym is: rood, geel of blauw. Tik op de Gym om meer informatie op te vragen. Je ziet het level van de Gym en hoe sterk de aanwezige Pokémon zijn. Blader naar links om te zien welke Pokémon er staan. Is het Gym-level veel te hoog en de Pokémon te sterk, dan kun je beter doorlopen. Heb jij Pokémon die sterker zijn, dan kun je een kans gaan wagen.

#5 Zo vecht je in een Gym

Om te vechten tik je rechtsonder op het knok-icoontje. Je kunt maximaal 6 Pokémon selecteren voor het gevecht. De app zet meestal al de meest geschikte Pokémon voor je klaar. Dit hoeft niet degene met de hoogste CP te zijn, maar het kan ook de meest effectieve tegen een bepaalde tegenstander zijn. je kunt dit nog zelf aanpassen. De eigenschappen zijn bij elke Pokémon verschillend. Zo is Slowbro redelijk traag en Gyarados erg snel.

Pokemon Go Gym: kies de Pokemon waarmee je gaat vechten Pokemon Go Gym: vechten in een Gym

Heb je je keuze gemaakt, dan kun je starten met het gevecht. Wacht tot de tekst GO uit beeld is verdwenen en tik daarna zo vlug en zo vaak mogelijk op het scherm om de andere Pokémon aan te vallen. Je kunt ook zijwaarts vegen om een aanval te ontwijken. Je hoeft niet op je beurt te wachten; je Pokémon valt aan wanneer hij kan. De twee voortgangsbalkem bovenin het scherm laten de Hit Points (HP) van de twee tegenstanders zien. Zodra het balkje van de tegenstander leegloopt en rood wordt, is hij bijna verslagen. Je kunt daarna doorgaan met de volgende tegenstander, totdat de tekst ‘You Win’ of ‘You Lose’ in beeld verschijnt.

Pokemon Go Gym, beginnen met vechten Pokemon Go Gym: gevecht in volle gang

#6 Zo win je gevechten in een Gym

Er zijn allerlei dingen waar je rekening mee moet houden bij het vechten in een Gym. Zo zijn er speciale moves om je tegenstander te verrassen. Hiervoor let je op de speciale aanvalsbalk, vlak onder de balk met Hit Points. Zodra deze blauwe balk vol is kun je een speciale aanval uitvoeren door langer op het scherm te drukken. Hiermee kun je je extra schade aanrichten aan je tegenstander. Sommige Pokémon kunnen hun speciale aanval snel achter elkaar uitvoeren, bij andere kost het meer tijd. Na de speciale aanval moet je blijven tikken op het scherm en regelmatig zijwaarts swipen om aanvallen te ontwijken. De sleutel tot winnen zit hem in een combinatie van de normale aanvallen, speciale aanvallen, goede timing en een beetje geluk.

Pokemon Go Gym, Snorlax vs Gyarados Pokemon Go Gym, speciale aanvallen

Tijdens het vechten zie je meldingen of de aanvallen effectief zijn of niet. Krijg je veel meldingen ‘Not very effective’, dan kun je beter een andere Pokémon kiezen die beter past bij de tegenstander. Het is bijvoorbeeld effectief om een Water-type Pokémon in te zetten tegen een Fire-type Pokémon. Als de hoeveelheid HP dramatisch is gezakt kun je via de knop rechtsonder overschakelen naar een andere Pokémon, die nog fit en sterk is. Eventueel kun je het gevecht verlaten door op de knop met het wegrennende mannetje te drukken. Ideaal als je dreigt te verliezen en jezelf de afgang wil besparen.

#7 Potion en Revive gebruiken

Afhankelijk van het type Gym moet je één of meer gevechten uitvoeren. Tussendoor moet je je Pokémon steeds weer voorzien van Revive en Potion, om te zorgen dat hij weer fit is en maximale HP heeft. Hiervoor druk je op de Pokébal en vervolgens op Items > Revive of op één van de drie soorten Potion. Je ziet dan meteen alle Pokémon die weer aangesterkt moeten worden.

#8 Soorten Pokémon en snelheid

Bij een gevecht met een vijandelijke Gym kun je zes Pokémon meenemen. Alle Pokémon zijn van een bepaald type. En juist die types geven aan welke je het beste in kunt zetten om te winnen. Zo is water sterk tegen vuur, maar vuur is weer sterker tegen gras. Zie je dus een Charmander in een Gym staan? Dan kun je het beste een Water-Pokémon als Squirtle of Vaporeon inzetten om te winnen. In het onderstaande diagram zie je precies welke Pokémon je het beste kunt inzetten voor bepaalde types.

Pokémon kaart met types

#9 Gewonnen? Dan mag jouw Pokémon op de Gym staan

Heb je de tegenstanders verslagen, dan zul je merken dat de Gym wit wordt. Dit betekent dat de Gym niet is geclaimd en dat je jouw Pokémon erop mag zetten. Kom je onderweg zomaar een witte Gym tegen, dan heb je geluk: je kunt deze Gym claimen zonder dat je hoeft te vechten. Linksonder vind je een plusknop om jouw Pokémon op de Gym te plaatsen.

Je hebt daarmee de Gym voor jouw team geclaimd. Anderen uit hetzelfde team (blauw, rood of geel) mogen daarna ook een Pokémon plaatsen, al zullen ze er soms voor moeten vechten. Door meer Pokémon op een Gym te plaatsen wordt deze sterker en is het lastiger voor andere teams om de Gym weer af te pakken.

Pokemon Go Gym, 3e ronde Pokemon Go Gym, gewonnen

Maar welke zet je op de Gym? Idealiter de sterkste Pokémon met de beste combinatie van aanvals- en verdedigingskrachten. Zolang jouw Vaporeon of Gyarados op de Gym staat is hij niet beschikbaar voor andere gevechten, totdat je wordt verslagen. Voor elke 21 uur dat jouw Pokémon stand houdt verdien je 10 PokéCoins en 500 Stardust. Je moet zelf naar de Shop gaan om de muntjes te incasseren. Vervolgens kun je er bijvoorbeeld Lucky Eggs of een grotere rugzak voor kopen.

https://www.iculture.nl/tips/sterkste-pokemon-go/

Een andere tactiek is om Ditto te plaatsen op een Gym. Ditto kent de aanval Transform, waarmee hij de gedaante en type van de tegenstander overneemt. Sta je oog in oog met een Ditto, dan vecht je dus altijd tegen jezelf. Dit maakt Ditto een lastige tegenstander, omdat ook de type van de Pokémon hetzelfde is en daardoor veel aanvallen niet meer in het voordeel zijn. Je moet er echter wel voor zorgen dat Ditto van een hoog CP-niveau is.

https://www.iculture.nl/tips/pokemon-cp-sterker-maken/

#10 Trainen in een Gym

De manier van vechten in een Gym klinkt eenvoudig, maar een beetje training vooraf is misschien geen slecht plan. Dat trainen kun je doen bij een Gym die van hetzelfde team is als jij bent. Hier kun je maar één Pokémon kiezen om mee te vechten, maar verder werkt alles hetzelfde.

Bijkomend voordeel van vechten bij Gyms die al bij je team horen, is dat je deze sterker maakt. Iedere keer als je een gevecht wint, gaat het aantal punten van de Gym omhoog en wordt deze uiteindelijk een level hoger. Zodra dat gebeurt, kunnen er nieuwe Pokémon toegevoegd worden om de Gym te verdedigen tegen vijandelijke teams. Op dit moment kun je dus ook jouw Pokémon toevoegen.

Gevechten duren maar een paar minuten en leveren waarschijnlijk meer XP op dan rondlopen om Pokémon te vangen. Als je op een plek woont waar weinig Pokémon te vinden zijn, is het een goed idee om regelmatig naar een Gym te gaan om te vechten. Andersom geldt ook: als je genoeg Pokémon in de buurt kunt vinden, hoef je niet per se te vechten om toch XP te verzamelen.

#11 Welke Pokémon zijn ideale verdedigers voor een Gym?

Als je langs Gyms loopt, zul je merken dat sommige Pokémon vaker op een Gym te vinden zijn dan andere. Dit zijn meestal de sterkste Pokémon, met de beste combinatie van eigenschappen. Wil je een zo sterk mogelijke Pokémon, dan moet je de juiste exemplaren evolueren en een Power Up geven.

Deze Pokémon zijn het meest ideaal als verdediger op een Gym. Achter elke Pokémon zie je welke combinatie van moves het meest effectief is:

Eerste keuze:

 • Blissey met Pound of Zen Headbutt & Dazzling Gleam
 • Snorlax met Zen Headbutt & Body Slam of Hyper Beam

Tweede keuze:

 • Tyranitar met Iron Tail en Crunch
 • Dragonite met Dragon Tail en Outrage
 • Gyarados met Dragon Tail & Outrage of Hydro Pump
 • Rhydon met Mud Slap & Stone Edge
 • Derde keuze:

  • Vaporeon met Water Gun & Aqua Tail
  • Lapras met Ice Shard & Ice Beam (of: Frost Breath & Hydro Pump)

  Een volledige lijst vind je hier.

  Gaandeweg zijn er nieuwe moves bijgekomen en zijn sommige Pokémon sterker of zwakker geworden als verdediger. Daardoor zijn de volgende Pokémon minder populair geworden om als verdediger te gebruiken (maar je komt ze nog wel tegen):

  • Flareon
  • Arcanine
  • Golem
  • Charizard
  • Blastoise
  • Venusaur
  • Exeggutor

  Om te zorgen dat je goede verdedigers krijgt zul je selectief moeten zijn bij het power-uppen van je Pokémon. Let daarom goed op de eigenschappen, de potentiële groei in CP, het level (van de Pokémon zelf) en de factoren hieronder:

  • Zeldzaamheid: Een Pidgeot of Golduck lukt iedereen wel, dus ideaal voor beginners. Een sterke Golem of Exeggcutor is moeilijker, omdat deze Pokémon zeldzaam zijn in het wild.
  • Power Up-kosten: Elke Power Up kost een bepaalde hoeveelheid Stardust en Candy. Het kost minder om de HP van een Lapras te verhogen, dan een Jolteon.
  • Maximale CP: Elke Pokémon heeft een maximale Combat Power (CP), die per exemplaar kan verschillen. Het heeft weinig zin om een zwakke Hypno telkens een Power Up te geven. Bewaar je Stardust liever tot je een sterker exemplaar krijgt en geef deze een Power Up.
  • Maximale HP: Elke Pokémon heeft een bepaald uithoudingsvermogen. Hoe hoger de HP-waarde hoe langer jouw Pokémon het volhoudt in gevechten. Focus dus op de Pokémon met hoge HP.
  • Slimme Eevee-evolutie: Je kunt zelf kiezen hoe je een Eevee evolueert. Zorg dat je je sterkste Eevee evolueert naar een Vaporeon, want deze is sterker dan een Flareon of Jolteon.

  Voor de gevorderde spelers is het ook goed te letten op de Same Type Attack Bonus (STAB): een Vaporeon die sterk is met twee watergebaseerde aanvallen is krachtiger dan een Vaporeon die één wateraanval en één normale aanval combineert.

  Zo gebruik je Ditto in gym

  Ditto is een speciale Pokémon in de eerste generatie, die je op een bijzondere manier kunt gebruiken in een Pokémon Gym. Zodra je met Ditto vecht, gebruik je Transform om de vorm van de Pokémon aan te nemen waar je het eerst tegen vecht. Is de eerste Pokémon in een Gym bijvoorbeeld een Gyarados, dan behoudt Ditto na het uitvoeren van Transform gedurende het hele Gym-gevecht deze vorm, zelfs als je tussentijds wisselt van Pokémon. Behalve de gedaante krijgt Ditto ook exact dezelfde aanvallen als de tegenstander. Tijdens het transformeren behoudt Ditto zijn eigen CP-waarde en gebruikt ook zijn eigen level en IV’s.

  Naast Transform heeft elke Ditto ook de aanval Struggle. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken als je tegen een andere Ditto vecht. Struggle is een zwakke aanval die 15-schadepunten aanbrengt. Een Ditto transformeert meteen aan het begin van het gevecht, maar vlak voor de animatie kun je nog wel Struggle uitvoeren.

  Ditto vangen in Pokémon Go

  Zodra je Ditto op een Gym zet, neemt hij ook de gedaante aan van de eerste Pokémon waar hij tegen vecht. Dit blijft ook behouden totdat Ditto weer verslagen is, zelfs als je tussentijds een andere aanvaller gebruikt. Doordat Ditto dezelfde vorm aanneemt, is hij lastiger te verslaan omdat de aanvallen in veel gevallen niet super effectief zijn. Bij een Dragonite of een andere Draken-Pokémon heeft dit wel zin, omdat een Draken-aanval krachtig is bij andere Draken-Pokémon.

  #13 Pokémon Go: trucjes in een Gym

  Op internet circuleren natuurlijk al diverse trucs die je kunt uitproberen om een gevecht te winnen. Zo is er een truc waarmee je gegarandeerd zou moeten winnen bij een Gym. Je kijkt of er een gele flash uit je tegenstander komt, om vervolgens meteen aan de kant te springen. Daarna val je zelf aan, misschien zelfs twee keer. Blijf dit herhalen en je wint ieder gevecht.

  Ook is er de tip dat je bij ieder gevecht als eerste twee keer moet ontwijken, omdat je tegenstander twee keer zal aanvallen. Of deze trucjes ook kloppen, is natuurlijk de vraag. Maar je kunt het altijd uitproberen.

  Een ander trucje is om een ei in een gym te zetten. Door een glitch in Pokémon Go is het mogelijk om een Gym permanent in bezit te houden. Dit doe je door een ei achter te laten in een Gym, in plaats van een Pokémon. In New York zijn nu al meerdere Gyms geclaimd door spelers. Omdat aan de eieren geen Pokémon zijn gekoppeld (je weet pas wat erin zit, als ze zijn uitgekomen) kun je ook niet met ze in gevecht gaan. Ook kun je geen XP verdienen. Spelers die een ei op een Gym hebben geplaatst verdienen gewoon Pokécoins. Omdat het een glitch is verwachten we dat ontwikkelaar Niantic het op korte termijn onmogelijk maakt om eieren op Gyms te plaatsen.

  https://www.iculture.nl/tips/pokemon-go-xp-levels-omhoog/

  Pokémon GO is gratis verkrijgbaar in de Nederlandse App Store en Play Store.

  Wil je meer tips en trucs? Lees dan onze andere artikelen:

  Bekijk ook

  Pokémon voor beginners: zo ga je van start

  Hoe begin je met Pokémon Go? Hoe vang je je eerste Pokémon en wat zijn gyms en Pokéstops? Hoe werkt een Lucky Egg? Wij leggen het je uit, zodat je direct aan de slag kunt.

  Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

  Informatie

  Laatst bijgewerkt
  juni 2017
  Onderwerp
  Categorie
  Apps