Applijst: 5 power-apps voor slimmer werken met iPhone en iPad

Vijf handige power-apps voor iPhone en iOS: actieve meldingen met Act Later, snelkoppelingen met Launch Center Pro, bestanden uitwisselen.

Handige iPhone tools gereedschapskistApple voert een streng beleid als het aankomt op welke mogelijkheden van iOS apps in mogen benutten. Er is niet al teveel speelruimte in Apple’s mobiele systeem, wat maakt dat van handige ‘tweaks’ in iOS niet echt sprake is. Maar dat wil niet zeggen dat er geen handige toepassingen zijn waarmee je net even iets sneller en slimmer kan werken op je iDevice. iCulture zet vijf superhandige power-apps voor iOS op een rij.Launch Center Pro: startpagina voor handelingen

Handige iPhone tools Launch Center ProLaunch Center Pro fungeert als een startpagina voor snelle handelingen op de iPhone of iPod touch. Het idee van ontwikkelaar App Cubby is dat je de applicatie in je balk met meest gebruikte apps zet en daar vanuit opstart voor allerlei specifieke handelingen, die je zelf kan instellen en kan indelen in de app.

Je kan daarbij denken aan snel een foto maken in Instagram, een link toevoegen in Instapaper, meteen naar je Twitter-lijsten gaan in Tweetbot, direct op een navigatieroute zoeken of openbaar vervoer zoeken in Google Maps, zoeken naar een wachtwoord in 1Password 4, een nieuwe lijst aanmaken in Clear, Camera+ openen in de burst shooting modus of de foto-importeerder vanaf je fotoalbum. Op de website van App Cubby vind je een lijst met applicaties die door Launch Center Pro worden ondersteund. Kijk die vooral even door voordat je de app koopt. Launch Center Pro maakt gebruik van commando’s in applicaties en niet alle apps staan daarvoor open. De beperking van de andere apps zijn daarmee de grootste beperkingen van Launch Center Pro.
Lees meer over Launch Center Pro op iPhone.
Downloaden: Launch Center Pro (€3,59, iPhone, iOS 5.1+)


Act Later: pushberichten met acties

Handige iPhone tools Act LaterMet Act Later stel je pushberichten voor jezelf in die op een getimed moment afgaan. Elk pushbericht kan je verbinden aan een actie die activeert op het moment dat je hem open veegt op het toegangsscherm of in de notificatiebar. Er zijn verschillende type acties om te activeren: een vooraf ingesteld persoon bellen, een bericht versturen, mail verzenden, specifieke website openen in Safari, een app openen, tweet versturen of het LED-licht van de app als zaklamp gebruiken. Je zal de toepassingen niet altijd nodig hebben als pushbericht, maar het kan wel handig zijn: zo is Act Later een mooie stok achter de deur om elke dag een zakelijke tweet te versturen, bijvoorbeeld. Als laatste optie kan je een app openen vanuit een pushbericht, waarbij je een keuze hebt uit het aanbod van de app, waaronder GoodReader, Facebook, Navigon, Shazam, Spotify, Tumblr, Tweetbot, Twitter en Twitterrific.

Act Later op iPhone is niet geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5. De app vereist de schermgrootte niet, maar erg sjiek is het niet.
Lees meer over Act Later op iPhone.
Downloaden: Act Later (€1,79, universeel, iOS 5.0+)


BeamApp: uitwisselen tussen Mac en iPhone

Handige iPhone tools BeamAppBeamApp is een interessante gratis toepassing voor bezitters van zowel een iPhone als Mac. Door de applicatie op beide platformen te installeren, kan je razend snel vier typen infomatie versturen van computer naar telefoon en andersom: routeaanwijzingen, muziek, websites en telefoonnummers.

Op de Mac nestelt BeamApp zich in de systeembalk bovenin beeld. De toepassing kan een QR-code laten zien die je eenmalig met de iPhone-variant van BeamApp scant. De apparaten zijn dan verbonden en daarna kan je gekopieerde links en openstaande websites doorsturen van de Mac naar de iPhone (en andersom). Als dat een uitgestippelde route is in Google Maps, wordt die geopend in de iPhone-app Kaarten en kan je er zo mee verder – en zo werkt het ook met muziek in iTunes. Geef een telefoonnummer door en de iPhone belt er zelfs automatisch naar. De eerste tien minuten na het openen van de iPhone-app dan. Dat heeft te maken met de restricties van Apple. Een app mag niet langer dan tien minuten zo actief op de achtergrond bezig zijn namelijk. Na de tien minuten geeft BeamApp op de iPhone een pushbericht en kan je alsnog moeiteloos het doorgestuurde openen. Je kan overigens meerdere apparaten verbinden met BeamApp; ook die van vrienden dus.
Lees meer over BeamApp op iPhone.
Downloaden: BeamApp (gratis, iPhone, iOS 5.0+)


Bump: documenten en foto’s overboksen

Handige iPhone tools BUMP‘Hoe kan het hè?’ is nog altijd een vraag die je hoort als je de vernuftige Bump-app gebruikt. Als twee iPhones de applicatie geïnstalleerd hebben en bij elkaar in de buurt zijn, kan je elkaar met de telefoon in de hand ‘boksen’ om contact met elkaar te leggen. Zoals in de groet, niet als in de vechtsport. Als je contact met elkaar hebt gelegd, deel je elkaars virtuele visitekaartje, maar zet je ook de poort open om foto’s met elkaar uit te wisselen wat echt heel simpel is: selecteren en versturen. Zelfs documenten kan je op die manier versturen, doormiddel van een link met online opslagdienst Dropbox.

Behalve met andere gebruikers, werkt Bump ook met je eigen computer. Je gaat naar http://bu.mp, drukt met Bump actief met de iPhone op de spatiebalk en op magische wijze wordt een link gelegd tussen de telefoon en de webomgeving, waardoor je zo snel bestanden kan uitwisselen tussen computer en iOS.
Lees meer over Bump op iPhone.
Downloaden: Bump (gratis, iPhone, iOS 4.3+)


TextExpander: slimme teksten klaarzetten

Handige iPhone tools TextExpanderDe iPhone maakt het zelf al mogelijk om afkortingen in te voeren waarna je een andere tekst in beeld krijgt. Zo kan je bijvoorbeeld instellen dat ‘mvg’ altijd ‘Met vriendelijke groet’ oplevert. De iPhone-app TextExpander bouwt daar flink op verder. In de applicatie kan je niet alleen woorden of zelfs maar zinnen, maar zelfs hele alinea’s en complete standaardmails opstellen die je vanuit de app snel kan kopiëren naar allerlei iPhone-apps. Als applicaties TextExpander ondersteunen – hier zie je de app-lijst – kan je zelfs compleet opgemaakte teksten doorzetten!

TextExpander geeft daarnaast de ruimte om variabelen aan te brengen in de gekopieerde tekst. Kopieer een commando als ‘ddate‘ en je krijgt automatisch de huidige datum ingevuld in een tekst bijvoorbeeld. Een ideale tool als je vaak uitgebreide mails verstuurd vanaf de iPhone. En een extra pro-tip: de app werkt zelfs samen met Launch Center Pro, waardoor de cirkel weer rond is.
Lees meer over TextExpander op iPhone.
Downloaden: TextExpander (€4,49, universeel, iOS 5.1+)