Zwemwater vertelt waar je veilig buiten kan zwemmen

Zwemwater voor iPhone en iPad van Rijksoverheid vertelt alles over plekken om buiten te zwemmen, van de waterkwaliteit tot de faciliteiten.

landkaart zwemwaterJe zou het niet zeggen, maar het zogeheten badseizoen is sinds vandaag officieel van start. Tot 1 oktober kan er op 800 plekken in Nederland worden buitengezwommen in meren, rivieren, kanalen en de zee. Het is daarvoor wel handig om te weten of die plek is goedgekeurd en of er bijvoorbeeld blauwalg in het water aanwezig is. Voor dat doeleinde heeft de Rijksoverheid de Zwemwater app voor iPhone en iPad uitgebracht, die liefhebbers van natuurzwemmen kunnen raadplegen voor ze een ijskoude duik nemen. In de app vind je alle gegevens van waterschappen, provincies en Rijkswaterstaat op één plek.


In Zwemwater kun je alle zwemlocaties op een duidelijke kaart bekijken, maar het is ook mogelijk om ze in een lijstweergave te zetten. Wanneer je op een locatie tikt krijg je alle informatie te zien. Zo zie je hoe de kwaliteit van het water is en wanneer de laatste watertest is geweest, maar ook meer algemene informatie over de faciliteiten op de zwemplek en wat voor type strandje er naast ligt. Daarnaast kun je een zwemplek via iMessage, mail, Twitter en Facebook delen met vrienden en de route laten berekenen in Apple’s Kaarten-app.

water veiligheid zwemwaterrisico's zwemwater

De andere tabbladen bestaan uit een algemene pagina over veilig zwemmen, waar we bijvoorbeeld leren wat de symptomen van onderkoeling zijn en dat troebel water niet per se van slecht kwaliteit is. Bij gezondheidsrisico’s kun je lezen over kwallenbeten, zwemmersjeuk en andere verschijnselen die kunnen ontstaan na zwemmen in onveilig water. Na het lezen van die nare informatie ben je waarschijnlijk in ieder geval overtuigd van het nut van deze app. Ook handig: als je zelf een melding wil maken van het water of een vraag hebt kun je via ‘Maak melding’ de zwemwatertelefoon bellen. Op dit tabblad zie je voor iedere provincie de telefoonnummers staan.

Al met al zit de Zwemwater-applicatie goed in elkaar, en dat kunnen we lang niet van elke app van de Rijksoverheid zeggen. Hier lijkt echter overal aan gedacht. Een reactiesysteem waarmee zwemmers zelf een opmerking over de zwemplek of het water kunnen maken zou de boel misschien nog wat opleuken, maar ook zonder die functie kun je prima met deze applicatie uit de voeten.

Downloaden: Zwemwater (gratis, universeel, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.