Botanicula: prachtig avonturenspel van makers Machinarium

Botanicula voor de iPad is een prachtig avonturenspel van de makers van Machinarium. Je puzzelt, lost raadsels op en vlucht op een boom.

Botanicula iPad headerAls de ontwikkelaar achter het prachtige avonturenspel Machinarium met een nieuwe adventure uitkomt op de iPad, mag je de oren spitsen. Botanicula oogste al eerder lof op de pc en Mac en is er nu ook voor Apple’s tablet. In het spel begeleid je vijf kleine boombewoners op hun tocht naar het redden van het laatste zaadje. Het enige zaadje dat nog niet onder de zucht van parasieten doorgaat, waar je in het spel op 150 excentrieke locaties mee te maken krijgt.

Ontwikkelaar Amanita Design en soundtrackmaker Dva hebben samen iets bijzonders geleverd op de iPad. Botanicula wordt gepresenteerd als een ‘relaxspel’ voor fanatieke gamers, die ook geschikt is voor hun partners, familie en ouderen. Een bijzondere doelgroepomschrijving voor een spel, maar nog lang niet zo uitgesproken als het spel zelf.

Botanicula iPad grote mot iOS

Net als in Machinarium, wordt er niet gesproken in Botanicula. Het spel brengt je naar verschillende schermen en alleen door de juiste voorwerpen aan te raken, te combineren en er puzzels mee op te lossen, kom je verder. Maar waar Machinarium je doodgooit met tekeningen vol details waarin je steeds opnieuw gigantische hoofdbrekens kan hebben. In Botanicula tref je lichte kleurovergangen, semi-transparante boomtakken, spinnen bestaande uit zwarte waas en vijf zwierig bewegende hoofdpersonages die overal naartoe rennen en overal vandaan vluchten. Hier lijkt het soms wel de bedoeling zo snel mogelijk een scherm te passeren, hoe fraai die ook is ontworpen. Botanicula is opvallend vlot voor een raadselspel.

Botanicula kronkels geelDoor een vervreemdende sfeer en snelle overgangen tussen schermen, is het wel wat lastig om meteen in Botanicula te zitten. Dat gevoel komt later pas, als je de eerste achievements in Game Center hebt gehaald en je daaraan ziet dat je alweer aangekomen bent bij het volgende hoofdstuk. Dan doet het spel ook meer een beroep op de individuele krachten van je vijf boombewoners. De tak kan stilletjes sluipen, het vliegje met veertje kan voor afleiding zorgen en ook de eikel, beukenoot (toch?) en paddenstoel hebben hun specialiteiten die je steeds anders inzet. Met een druk op je personages, krijg je de groep groot in beeld te zien en hoef je maar op een personage te drukken om daarmee een actie uit te voeren. De besturing van Botanicula is heerlijk simpel gehouden.

Dat geeft ruimte en gelegenheid in allerlei scenes te ontsnappen aan gevaar, van bijvoorbeeld een slak die op zijn voer af gaat, spinnen en grote vliegen die wel een hapje lusten – waar de game ook de trailer aan heeft opgehangen.

Botanicula iPad donkere zaadjesBotanicula is – net als Machinarium overigens – overladen met prijzen. Apple riep het uit tot beste van de Mac App Store in 2012, de gamessite JayisGames voor games van onafhankelijke ontwikkelaars noemde Botanicula de game van het jaar en op het IGF won de game een prijs voor zijn geluid. Wie op zoek is naar een nieuw avonturenspel na Machinarium, The Room Two of Monument Valley, hoeft niet verder te kijken.

Downloaden: Botanicula (€4,49, geen in-app aankopen, iPad, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2014, 11:23
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.