Vjay for iPhone: video’s en muziek mixen in vj-app

Vjay is een gloednieuwe app voor de iPhone en iPod touch waarmee je uitgebreid video's kan mixen voor een prikkie.

Vjay vj-app iPhone iPod touchHad je meegekregen dat de populaire dj-app Djay deze week tijdelijk gratis te downloaden was? Dat had een reden: om aandacht te vragen voor de introductie van Vjay, een nieuwe app van Algoriddim. Vjay hanteert hetzelfde principe: het laat je twee nummers in elkaar overvloeien. Maar met één groot verschil: in Vjay wordt het geluid begeleid door beeld. Om er alvast flink mee te knutselen, voegt de app zelf een aantal videoclips, fragmenten en loops toe. Natuurlijk kan je ook eigen video’s importeren.

Vjay Airplay mogelijkheid iPhoneVjay is alleen geschikt voor de iPhone 4S, iPhone 5 en de iPod touch 5th gen. Blijkbaar lukte het ontwikkelaar Algoriddim niet om de techniek van twee video’s door elkaar te laten lopen én het gelijktijdig op te nemen, te realiseren op eerdere iPhones en iPod touch generaties. Op de iPhone 5 waarop we de applicatie testen, werkt Vjay in ieder geval vlekkeloos. Zowel in de staande als liggende houding van het toestel, is het een eitje om de centrale slider van links naar rechts te bewegen. Aan beide kanten kan je een video inladen en hoe meer je de slider centraal zet, hoe meer beide video’s door elkaar lopen. Als je twee video’s hebt ingeladen, kan je dus alleen al met de slider spelen om een flitsende mix te krijgen – afhankelijk van de geselecteerde video’s natuurlijk.

In de staande houding biedt Vjay meer functies dan in de liggende, wat vooral meer de kijkpositie is. Met een knop rechtsonder geeft de applicatie daar toegang tot de geavanceerde functies: effecten toevoegen aan het beeld, de snelheid van de loop en het aantal beats van de loop instellen, de hoorbaarheid van de klanken per toonhoogte instellen, opnamepunten neerzetten en het tempo, de sync en de bend instellen. Als het onbekend materiaal voor je is, is Vjay één grote speeltuin. Het is even indrukwekkend hoeveel functies de app heeft toegevoegd op zo’n klein scherm voor dit doel.

Vjay iPhone of iPod touch
Met een knop in de linkerhoek kan je een overgangseffect tussen de ene en de andere video instellen. Die kan tussentijds worden gewijzigd en dat is aardig, want de overgang is bepalend voor het gevoel en de afwisseling van je videomix. De standaardinstelling is Blend waarbij de beelden met de slider in het midden, dwars door elkaar lopen. Met Cube drukt de een de ander in 3D weg, met Push doen ze dat plat en met Swap verwisselen. Grid en Mosaic zijn erg leuker, en vullen het beeld opgedeeld in kleine hokjes, in een vloeiende lijn naar de andere video toe. In de instellingen kan je aangeven hoe lang de transitie moet duren, en stel je ook andere opties in zoals afstemming van kleuren, automatisch herhalen, audio en video splitten, en de mogelijkheid voor pre-cueing.

Vjay maakt het mogelijk uitgebreid opnames te maken van de effecten en videokunst die je met de app maakt. Het resultaat kan je opslaan op je fotoalbum, delen op Facebook en uploaden op YouTube. De belangrijkste exportfunctie is echter misschien wel AirPlay. Dankzij de mirroring-techniek kan je je videomix meteen groot in beeld afspelen terwijl je op de iPhone verder inlaadt, bewerkt en aanmoddert. Dat dat zo uitgebreid kan in een iPhone-app van (ter introductie) 89 cent, is eigenlijk ongelooflijk.

Downloaden: Vjay (€0,89, vanaf iPhone 4S en iOS 5.1)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2012, 17:26
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen dj, video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.