VideoLAN gaat populaire mediaspeler VLC op iOS uitbrengen

VLC komt naar de iPhone en Android. Dat heeft VideoLAN aangekondigd. Een ontwikkelaar liet eerder een iOS-versie van VLC uit de App Store halen, omdat hij het niet eens was met de wijze waarop de software gedistribueerd werd. Dit had te maken met de GNU GPL-licentie voor open source-software.

vlc-icoonIn oktober 2010 verscheen VLC Media Player als iPhone-applicatie in de App Store. De app werd enthousiast ontvangen. Maar een van de hoofdontwikkelaars van VideoLAN, de stichting achter de open source-mediaplayer VLC, was minder enthousiast. Hij diende een klacht in en vroeg Apple om de app te verwijderen. En dat gebeurde. De makers van de app reageerden nog op de verwijdering, maar sinds 2010 hebben we niets meer van ze gehoord. Anderhalf jaar later komt de officiële club achter VLC met een aankondiging: ze gaan VLC op iOS en Android uitbrengen.

VideoLAN is in het nieuws omdat ze de eerste release candidate van VLC 2.0 hebben uitgebracht, bedoeld voor de desktop. Ze kondigden echter ook meteen de plannen voor iOS en Android aan. Dat er nu nieuwe mobiele versies aankomen, heeft er wellicht mee te maken dat de licenties van libVLC en libVLCcore recent zijn gewijzigd van GPLv2+ naar LGPLv2.1+, alleen is er dan nog steeds kans dat dezelfde conflicten met de regels van de App Store ontstaan. De reden waarom de eerdere app ooit werd verwijderd, omdat de VideoLAN-ontwikkelaar vond dat de wijze waarop de software gedistribueerd werd in strijd was met de GNU General Public License, die van toepassing was op de onderliggende code van VLC voor iOS.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2012, 20:24
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen multimedia, video, vlc

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.