Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Veldgids: spot vogels, bloemen en paddenstoelen met iPhone-app

Veldgids is een nieuwe Nederlandse iPhone-app waarmee je over vogels, paddenstoelen en bloemen kan lezen en ze meteen kan spotten.

Veldgids iPhone iPod touchHet is er misschien nu niet de beste tijd van het jaar voor, maar dan heb je in ieder geval wat voorbereidingstijd. Veldgids is een nieuwe Nederlandse iPhone-app waarmee je vogels, bloemen en paddenstoelen moet kunnen herkennen als je ze tegenkomt. De app heeft momenteel informatie voor 180 soorten, maar in de loop van het jaar moeten er nog meer categorieën bijkomen. Dat meldt ontwikkelaar ITNext aan iPhoneclub.nl. Tot die tijd wil Veldgids op deze kennisgebieden je papieren handboeken overbodig maken.


De applicatie werkt via een vraag-systeem. Als je op een bloem, paddenstoel of vogel stuit, vraagt Veldgids eerst welke kleur je gespotte flora of fauna heeft. Daarna krijg je een overzicht van mogelijke resultaten onder elkaar te zien, waarbij je aan de hand van een kleine foto moet kunnen identificeren waar je mee te maken hebt. Op de detailpagina kan je door verschillende foto’s vegen en kan je ze eveneens bekijken in volledig scherm.

In de omschrijving lees je verder over de verschillende eigenschappen: de gebruikelijke lengte, kenmerken, levensduur, Latijnse naam en specifieker over bloeiduur en biotoop. Als je daadwerkelijk het ‘object’ voor je hebt, druk je op de Spot-knop en leg je het spotten vast. De resultaten zijn terug te zien in het centrale tabblad, in zowel kalender- als lijstweergave.

Veldgids iPhone roodborstje Veldgids gespotte vogels en paddo's

De applicatie vraagt je na even gebruiken (of met een druk op de Veldgids-tab) of je resterende bestanden wil downloaden, en dat zal vaker gebeuren als het aan de ontwikkelaar ligt. Zo wordt de database steeds verder uitgebreid met nieuwe soorten en categorieën. Het tabblad zoeken toont het overzicht van alle soorten binnen alle categorieën, getopt door een zoekbalk. Als je in het wilde weg aan het ontdekken bent, komt ook het tabblad met de satellietkaart goed uit. Zo is het een leuke en informatieve app voor natuurliefhebbers die hun kennis willen verbreden of het spotten willen bijhouden.

Overigens kan je bij interesse in alleen vogels, ook uitwijken naar het gratis alternatief Vogels in Nederland. Die app is ook geoptimaliseerd voor het scherm van de iPhone 5. Veldgids ontbeert dat gemak.

Downloaden: Veldgids (€2,69, iPhone, iOS 4.3+)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.