Woorden NL: iPhone-app met betekenis, synoniemen en puzzelwoorden

Woorden NL is een Nederlandse applicatie die een woordenboek, synoniemen en puzzelwoorden combineert. De iPhone-app kost 1,79 euro.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Woorden NL header iPhoneJe hebt aardig wat Nederlandse woordenboeken op de iPhone maar ontwikkelaar Vincent de Vos vindt ze kennelijk niet uitgebreid genoeg. Hij bracht de iPhone-app Woorden NL uit, waarin niet alleen de betekenis van een woord wordt gegeven maar eronder ook meteen mogelijke synoniemen. Daar weer onder zie je het kopje Puzzelwoorden met omschrijvingen van het begrip, die je zou kunnen tegenkomen in bijvoorbeeld een kruiswoordraadsel.

Woorden NL was al even uit op de iPhone, maar is nu voorzien van een update die de applicatie een stuk netter afwerkt. De interface is aangepast en recente zoekopdrachten worden nu bijgehouden totdat je ze handmatig verwijdert. Ten slotte geeft de applicatie woordensuggesties als je ingetypte woord niet gevonden is.

Het is een omvangrijke lijst verbeteringen voor een app die zo simpel in elkaar zit als Woorden NL. Het hoofdscherm is niets meer dan een bruine zoekbalk met daaronder op een geel vel eerder uitgevoerde zoekopdrachten. Nadat je een zoekopdracht hebt gegeven, zie je de betekenis eerst, dan de synoniemen en dan de puzzelwoorden. De details (mannelijk, vrouwelijk, persoonsvorm) kom je tegen onder het kopje woordenboek, nadat je daar op het woord hebt gedrukt. De bronnen die De Vos raadpleegt, zijn het gratis gedeelte van VanDale.nl, mijnwoordenboek.nl en een gratis lexicon van de Nederlandse taal.

Woorden NL resultaten Woorden NL betekenis

Het gedeelte puzzelwoorden werkt helaas niet altijd twee kanten op. Zoek ‘abstract’ en je krijgt keurig een woordenboek-betekenis, synoniemen en een grote reeks puzzelwoorden als ‘onwerkelijk’. Maar zoek je op ‘onwerkelijk’, dan krijg je niet ook ‘abstract’ als resultaat onder de puzzelwoorden. Het heeft waarschijnlijk niet met Woorden NL te maken maar met de gebruikte databases – evengoed is het jammer. Wat de app wel te verwijten valt, is dat langere beschrijvingen van puzzelwoorden van het scherm vallen. ‘Telekinese’ is ‘beïnvloeding van de materie do…’, tja, door wat?

Helaas is Woorden NL voor de iPhone niet offline te gebruiken. De informatie wordt van internet gehaald en dus heb je bij gebruik altijd een verbinding nodig. Het is de vraag of je de gevraagde 1,79 euro voor het verzamelde zoekgemak over hebt. Een alternatief is de gratis iPhone-app Muiswerk Woordenboek, die woorden uitgebreid toelicht. Dat is echter vooral om je bij te leren. Woorden NL combineert nadrukkelijk een woordenboek met zoveel mogelijk synoniemen en puzzelwoorden, en heeft daarmee wel een gat in de markt te pakken.

Downloaden: Woorden NL (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 april 2013, 10:15
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps
Onderwerp woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.