Vanavond bij de VPRO: Money & Speed iPad-documentaire

Vanavond om 20:55 uur op Nederland 2: Money & Speed, een documentaire over de financiële flash crash in mei 2010.

touchdocVanavond zendt de VPRO om 20:55 uur de documentaire Money & Speed – Inside The Black Box uit. Het is een documentaire over de toenemende macht van technologie op de financiële markten. Wat het voor ons bijzonder maakt, is dat de documentaire ook als iPad-applicatie te downloaden is (we schreven er eerder al over). Het is zelfs de eerste documentaire die op deze manier tot stand is gekomen en voegt allerlei extra’s toe.

Statistieken zijn handmatig te doorzoeken en je kunt visualisaties op meerdere manieren bekijken. Centraal in de documentaire staat de snelle koersdaling die op 6 mei 2010 plaatsvond op Wall Street. De daling werd veroorzaakt door computerprogramma’s die beslissingen nemen om aandelen te kopen en te verkopen. De documentaire duurt 50 minuten en is vanavond te zien op Nederland 2.

De bijbehorende iPad-applicatie is gratis in de App Store te vinden en is gemaakt door Tegenlicht-regisseur Marije Meerman en Catalogtree. Een van de datavisualisaties in de app is een ‘datadonut’, waar de datacentra van investeringsbanken zijn gevestigd. De banken willen niet te ver van Wall Street zitten (want dan zijn ze een fractie later dan hun concurrenten), maar ook niet te dichtbij (want dan lopen ze hogere risico’s bij een aanslag op New York).

Vanavond om 20:55 uur op Nederland 2: Money & Speed.

Downloaden: Money & Speed (gratis)

touchdoc tegenlicht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 januari 2011, 18:14
Categorieën Amusement, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen documentaire, vpro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.