VPRO Tegenlicht presenteert iPad-documentaire Money & Speed

TouchDoc is een documentaire van de VPRO, waarbij de flash crash van de financiële markten in beeld wordt gebracht. De iPad-documentaire zal ook als iPad-app beschikbaar komen.

vpro tegenlichtDe VPRO geeft op 25 januari een preview van de Tegenlicht- documentaire ‘TouchDoc: Money & Speed; Inside the black Box’. Het is de eerste iPad-documentaire in zijn soort en geeft inzicht in het hart van de geautomatiseerde financiële wereld. De documentaire zelf zal op maandag 31 januari om 20:55 uur te zien zijn op Nederland 2. In de thriller krijg je aan de hand van gesprekken met direct betrokkenen en visualisaties te zien hoe de diepste daling van de Amerikaanse beurzen kon plaatsvinden. De link met de iPad is misschien wat ver te zoeken, maar is er wel duidelijk: je kunt de documentaire als downloadbare iPad-applicatie gratis downloaden via de App Store.


TouchDoc reconstrueert de flash crash die op 6 mei 2010 plaatsvond. In een paar minuten stortten de Amerikaanse financiële markten in, zonder dat er een direct aanwijsbare reden was. Na 20 minuten keerden ze terug naar het oude niveau. Hoe kon dit gebeuren? De documentaire is gemaakt door Marije Meerman van VPRO Tegenlicht en Joris Maltha/Daniel Gross van Catalogtree. TouchDoc laat zien hoe televisie- en computerscherm kunnen samensmelten. Je kunt als kijker zelf financiële data en achtergrondinformatie onderzoeken. Op 25 januari is er een masterclass waar genodigden onder leiding van de makers kunnen ervaren wat deze nieuwe vorm van storytelling, datavisualisatie, design en film betekent. Zoals gezegd: op 31 januari is de documentaire op de televisie te zien.

Meer info: Tegenlicht

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.