Tweetdeck voor iPhone totaal vernieuwd: minimalistisch, snel en intuïtief [Update]

TweetDeck voor iPhone is compleet vernieuwd en nu verkrijgbaar als TweetDeck v2 in de App Store. De nieuwe versie is sneller en meer intuïtief.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Tweetdeck voor iPhone en iPod touch pictogramDe gratis Twitter-applicatie Tweetdeck voor de iPhone en iPod touch is volledig veranderd en is nu als nieuwe applicatie te downloaden vanuit de App Store. De app heeft twee peilers die deze nu onderscheiden van de rest: hij is gigantisch snel en heeft een rustige, minimalistische uitstraling. Zo staan er vrijwel geen knoppen in beeld, zie je het tijdstip van een tweet niet in de timeline en moet je naar rechts scrollen om de tweets van een gebruiker te zien, zonder dat dat ergens staat aangegeven.

Het onduidelijk verbergen van de tweets van een persoon werd juist als gebrek gezien van Twitter-cliënt Tweetbot, die het euvel vandaag nog in een update voor Tweetbot heeft verholpen. Het is vooral een kwestie van het één keer doen en je weet het: scroll in Tweetdeck bij de profielinformatie naar rechts en je krijgt achtereenvolgens iemands tweets, favorieten, reply’s die mensen naar die persoon stuurden en de lijsten waar hij in staat één voor één te zien. Met de knop ‘Tweet’ linksboven keer je direct terug naar waar je was vóórdat je de profielinformatie van het persoon bekeek.

Als je Tweetdeck opent, zie je onderin geen navigatieknoppen. Je weet waar je bent dankzij een kleine balk nét onder de balk bovenin het scherm. Die telt standaard drie kolommen. De eerste staat voor de timeline, de tweede voor de mentions en de derde voor de direct messages. Een gele kleur van het balkje geeft aan waar automatisch geladen updates te zien zijn. De huidig geactiveerde pagina is lichtgrijs gekleurd. Door simpelweg te swipen kom je op een andere pagina terecht, iets wat bijzonder intuïtief werkt.

Het tijdstip van de tweet is niet direct zichtbaar in de tijdlijn, maar kan pas worden geraadpleegd door op de specifieke tweet te klikken. Wel is er aan gedacht om bovenin de tijdlijn het tijdstip van de laatst opgehaalde tweet(s) te tonen, zodat je in ieder geval kunt zien hoe recent de berichten zijn. Als die tweet een antwoord is op een andere tweet, ontvouwt zich een geweldige feature van het nieuwe Tweetdeck. Niet alleen wordt automatisch de conversatie weergegeven onder de tweet, je ziet ook wie er nog meer heeft gereageerd op een bericht. Ook foto’s worden al groot in het kader van de tweet geladen. Mocht je het willen, dan kun je de foto alsnog in volledige schermweergave zien, openen in Safari, kopiëren of opslaan.

Update: We meldden eerder dat het tijdstip van een tweet alleen zichtbaar is door op de specifieke tweet te klikken. Dit is onjuist; het tijdstip van de bewuste tweet(s) wordt steeds boven aan de tijdlijn getoond. Dit was ons niet voldoende opgevallen.

Tweetdeck heeft zijn eigen achtergrond niet verloochend. Met de plus-knop in de linker bovenhoek kun je kolommen toevoegen. Het gaat dan om een Twitter List, een zoekopdracht, je favorieten of zelfs je Facebook-nieuwsfeed. Door een pinch-beweging te maken (de beweging waarmee je een foto inzoomt), pak je een venster naar voren en kan je diens positie verplaatsen of het venster verwijderen. Onder de algemene instellingen van de iPhone kun je nog de gewenste lettergrootte en het gebruik van Deck.ly aanpassen.

Helaas is ook Tweetdeck niet perfect. De optie om de achtergrond niet zwart, maar lichtgrijs te maken lijkt helaas te zijn gesneuveld. En belangrijker nog: foto’s toevoegen kan alleen via yFrog en je kan geen filmpjes selecteren uit je Camera Roll.

Downloaden: Tweetdeck (gratis)

Met dank aan alle tipgevers.

Het vernieuwde Tweetdeck is een op zichzelf staande applicatie en geen update van de vorige versie, die niet meer in de App Store is te vinden. Je zult TweetDeck dus zelf weer opnieuw moeten installeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 april 2011, 23:46
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen tweetdeck, twitter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.