Tumblr iPhone-app 3.3: fotosets uploaden, links plakken en meer

De iPhone- en iPad-app Tumblr kan nu fotosets uploaden, heeft een nieuwe cameramodule en kan beter overweg met gekopieerde links.

Tumblr iPhone iPod touch bloggenHet blogplatform Tumblr heeft haar iPhone-app voorzien van een update die het makkelijk maakt om fotosets te maken in de applicatie. Als je kiest om een fotobericht te publiceren op het blog, kan je nu meerdere foto’s selecteren uit je fotoalbums. Die komen dan onder elkaar te staan in een willekeurige volgorde, met grote en kleine foto’s door elkaar. Met sleepbewegingen pas je de compositie aan. Daarnaast zijn er meer vernieuwingen gerealiseerd.

De camera is in zijn geheel vernieuwd in Tumblr. Een foto schieten kost nog steeds amper moeite, en je geeft aan welke camera je gebruikt, of je een flits wilt inzetten en of je een grid in beeld ziet met richtlijnen voor de compositie. Nieuw is daarnaast dat elke geschoten foto niet meteen wordt doorgezet als nieuw blog, maar dat hij in je fotoalbum wordt gezet en vanuit daar meteen wordt geselecteerd als een van de meerdere foto’s die je in een fotoset kan plaatsen.

Het plaatsen van een link vanuit Tumblr, een van de zes categorieën berichten naast tekst, foto, citaat, chat en video, is ook aangepakt. De laatst gekopieerde link op de iPhone wordt herkend en geplakt door de app en Tumblr haalt zelf de titel van de pagina op om als kop neer te zetten. Uiteraard kan je die wel weer verwijderen. Helaas is het nog altijd niét mogelijk een link te plakken als je een video uploadt. Daardoor is een YouTube-video laten zien op je blog nog steeds onmogelijk vanuit de app.

De andere vernieuwingen zijn marginaler. Je kan nu op de profielpagina op je profielfoto drukken om die te wijzigen en daarnaast kan je nu tweemaal op berichten van anderen in de app drukken om ze toe te voegen aan favorieten.

Tumblr foto's schieten en selecteren Tumblr fotoset uploaden

Concurrent Posterous Spaces houdt op

Tumblr wordt vanzelf wat belangrijker als blogplatform vanaf de iPhone, net als WordPress. Beide diensten kunnen profiteren van de ondergang van Posterous, dat door Twitter werd overgenomen en eind april ophoudt te bestaan. De iPhone-app Posterous Spaces is reeds uit de App Store verwijderd. Als Posterous al een fout heeft gemaakt op mobiele apparaten, zou je kunnen denken dat door je oneindig blogs aan te bieden en ze ‘spaces’ (ofwel ruimtes) te noemen, Posterous misschien te licht over de betekenis van een blog heeft gedacht. De nadruk lag bij Posterous in de latere fase meer op het aanmaken van een soort publiekelijke gedeelde tijdelijke pagina dan een blog. In Tumblr is het óók simpel een blog aan te maken en te onderhouden, maar daar heeft het nog wel de traditionele insteek van een blog: een plaats om zelf alles op te zetten wat je wil.

Downloaden: Tumblr (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 maart 2013, 10:45
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen posterous, tumblr, weblog

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.