Themeboard review iPhone iPad

Themeboard: collectie iOS 8-toetsenborden van designers

Strak vormgegeven toetsenborden, keyboards vormgegeven voor coders en schrijvers: ze zijn er allemaal. Tijd voor een Themeboard review voor iPhone en iPad.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Themeboard review iPhone iPadThemeboard voor de iPhone en iPad is een nieuwe applicatie waarmee je toetsenborden kan installeren onder iOS 8 of hoger. De applicatie is niet zomaar een verzameling van een paar toetsenborden met andere kleuren, nee, het is een marktplaats waarin verschillende designers hun toetsenborden kunnen aanbieden en verkopen. De toetsenborden ondersteunen momenteel nog geen Nederlandse taal.


ThemeBoard is ontwikkeld door Taphive, de ontwikkelaar achter TodoMovies 3 en todo-app Tick. Zij laat je door de verschillende toestenborden bladeren op het Themes-tabblad, maar kan ze ook sorteren op designer. Hofleverancier is op dit moment Alexander Muench met 18 verschillende toetsenborden. Net als over andere designers, lees je een korte omschrijving van de ontwerper in de app, met links naar accounts op Twitter en Dribbble en de website. De nadruk op design staat centraal bij Themeboard. Net als in de Nederlandse wallpaper-app Kuvva, kan je elke week een pushbericht ontvangen voor de nieuwe collectie designs.

Themeboard review thema borden iOS Themeboard review designers

Het is mogelijk zowel losse toetsenborden te kopen als pakketten met een verzameling erin. Verzamelingen kosten 1,79 euro voor minstens drie letterplankjes, individuele toetsenborden zijn gratis te downloaden of kosten 89 cent.

Behouden en moderne keyboards

Tussen het huidige aantal staan behoorlijk wat toetsenborden die de randen om toetsen hebben weggehaald en de letters dus laten zweven. De meeste toetsenborden zien er modern uit, maar niet futuristisch. Vooral de spatiebalk, enter, de wereldbol en de shift worden nogal eens aangepast in een design. Wat behoudender vormgegeven keyboards zijn ook vertegenwoordigd. Next behoudt het standaardtoetsenbord en kleurt de actieknoppen rood en blauw, Calculator doet hetzelfde bij het nachttoetsenbord en Hours sluit aan op de gelijknamige applicatie. Niet zo raar: die is gemaakt door Tapity zelf. De meest bijzondere toetsenbordleverancier is de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waardoor je de Hubble-telescoop op de achtergrond van je toetsen kan zetten. Die is wat rommelig, maar over het algemeen zitten er ook bij de gratis downloads erg leuke toetsenborden tussen. De iPhone-kleuren sluiten aan op je buitenkant van de iPhone, de chocoladerepen zijn leuke rustige variaties op het standaardtoetsenbord en wellicht spreken Writer en Coder de doelgroep ook echt aan: hoewel ze gimmicky ogen, zijn ze wel strak uitgewerkt.

Om van toetsenbord te veranderen, dien je ThemeBoard wel volledige toegang te geven. Wel kan je previews van de toetsenborden handig al in de app bekijken, door op de keyboardknop rechtsboven te drukken.

Themeboard thema's review iPhone Themeboard tweet schrijven smiley voorspelling

Typen met Themeboard gaat prima

Het typen in Themeboard gaat prima als je Engels wilt schrijven. Boven het keyboard zie je drie woordsuggesties. Met een dubbele tik op een woordsuggestie, plaats je het woord automatisch met een punt erachter en zet Themeboard daar weer een spatie na. Het typen voelt en gaat razendsnel en in onze test merken we ook dat de autocorrectie bij de les is. In de instellingen kan je die uit zetten, kiezen voor automatische hoofdletters en eveneens woordvoorspelling uitschakelen.

Verder zijn er liefst drie snelheden waarmee je kan backspacen. Afhankelijk van hoe lang je de backspace indrukt, verwijder je één karakter, een woord of tien karakters. Zo stelt Taphive het althans in de App Store-omschrijving. In onze test hebben we moeite met het doseren van de backspace.

Lees ook: Vergelijking toetsenborden voor iOS 8

Conclusie Themeboard review

ThemeBoard ondersteunt dus nog geen Nederlands, maar er is alsnog wel een reden om het toetsenbord geïnstalleerd te laten staan. Je hebt er namelijk versneld toegang tot Kaomoji; emoji die is opgetrokken uit tekens. Typ een 🙂 en de app suggereert een standaard lachebekje en een lachend stukje code. Combineer verder en je roept zo een ᕙ( ͡° ͜ʖ ͡°)ᕗ of een (̿▀̿ ̿Ĺ̯̿̿▀̿ ̿)̄ op. Is dat genoeg om Themeboard nu al te gebruiken? Bij een toetsenbord dat zo fijn typt en in allerlei designs zo goed smoelt, zouden we toch graag de Nederlandse taal zien.

Pluspunten

  • Veel leuke designs, ook gratis
  • Toetsenborden die qua design knipogen naar apps
  • Schrijft vlot in het Engels...

Minpunten

  • ... maar niet in het Nederlands
  • 'Gedoseerde' backspace maakt belofte niet waar

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.