Telegraaf Archief: 120 jaar De Telegraaf teruglezen op iPad

Telegraaf Archief is een gratis iPad-app waarin je gratis 120 jaar lang De Telegraaf kan doorbladeren. Per nummer dat je downloadt, betaal je echter wel.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Telegraaf Archief iPadDe grootste kranten-app in Nederland ooit. Dat kan je met enige zekerheid zeggen over de nieuwe app die De Telegraaf heeft uitgebracht voor de iPad. Telegraaf Archief biedt 120 jaar lang geschiedenis van de krant inzichtelijk op Apple’s tablet, vanaf de eerste krant in 1893. Er zijn meer dan 40.000 nummers te downloaden in de app, waaronder ook die van je geboortedatum of de voorpagina van na die ene nieuwsgebeurtenis. In totaal, zo belooft de uitgever, zijn er meer dan één miljoen pagina’s te lezen. Update: De Telegraaf reageert op gebruikersproblemen.

Maar als je die allemaal wilt doorbladeren, ben je wel een fortuin kwijt. Anders dan wat de App Store-omschrijving misschien doet vermoeden, (“Dit jaar viert De Telegraaf 120 jaar nieuwsgeschiedenis met zijn lezers. Alstublieft!”) kan je geenszins gratis door de geschiedenis bladeren. Elke krant die je koopt in de app, kost 1,79 euro. Het is ook nog een actietarief: na de introductieperiode gaat de prijs omhoog naar 2,69 euro. In de webshop van De Telegraaf kan je echter ook credits kopen waarvan je de code kan invoeren in de applicatie. Als je er tien afneemt, betaal je per krant 1,25 euro.

Telegraaf iPad selectieJe kan op allerlei manieren door de geschiedenis van De Telegraaf spitten. Met menuknoppen onderin kan je zoeken op dagen en maanden, maar leuker zijn misschien nog wel het hoofdscherm en de hoogtepunten. Daarin draagt de krant zelf nummers aan die om speciale redenen leuk zijn. Zo vind je in het hoofdscherm het allereerste nummer, het eerste nummer na het verbod op de Tweede Wereldoorlog en het nummer van afgelopen oudjaarsdag, waarop de krant precies 120 jaar bestond.

De sectie Hoogtepunten heeft de glansrol in de app, en is een tijdbalk waar je doorheen kan vegen om grote gebeurtenissen door te kijken. Er worden allerlei kranten aangedragen die om historische redenen belangrijk zijn, en met knoppen bovenin het scherm kies je uit verschillende rubrieken: Wereldnieuws, Koninklijk huis, Nederlands elftal, Misdaad in Nederland, Nederlandse politiek en… KLM. De aangekondigde nieuwsverhalen staan ook hier in de krant die je eerst moet downloaden. Kranten die je gedownload hebt, vind je terug in een apart tabblad.

Helaas is de app niet zonder fouten. Verschillende gebruikers merken op in de App Store dat de applicatie bij hun vastloopt nadat ze een krant hebben gekocht. We hebben De Telegraaf gevraagd wat er aan de hand is. Ontwikkelaar Tim Klein Haneveld:

Inderdaad hebben we deze reactie een aantal keer gekregen. Op het totaal aantal uitgeserveerde edities van 10.000 stuks is het gelukkig een kleinigheid, maar het is erg vervelend voor de lezers. We zijn er inmiddels achter dat het te maken heeft met de iPad 1 in combinatie met een vol geheugen en een grote krant (editie met veel pagina’s). Er wordt gewerkt aan een update en deze verwacht ik in de loop van volgende week in de App Store live te hebben.

Downloaden: Telegraaf Archief (gratis, iPad, iOS 5.0.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 januari 2013, 11:43
Categorieën Kiosk, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp telegraaf

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.