De Telegraaf op de Apple TV.

Review: De Telegraaf voor de Apple TV brengt nieuwsvideo’s naar je tv

De Telegraaf komt naar de Apple TV. De nieuwe app bevat veel video's in alle bekende Telegraaf-rubrieken, zoals Telesport, Privé, Autovisie en Vrouw. Hoe bevalt deze nieuwe app? Wij probeerden hem alvast uit.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Telegraaf op de Apple TV.
De Telegraaf komt donderdag 23 juni met een app voor de Apple TV. Na de NOS is de Telegraaf daarmee het tweede grote niewsmedium die een eigen app uit gaat brengen. In de Telegraaf-app voor de Apple TV vind je alle bekende Telegraaf-rubrieken, zoals Telesport, Autovisie en Privé. Van de Telegraaf kregen wij een exclusieve preview, zodat we de app als eerste Nederlandse website alvast konden testen.

Update 23 juni: De Telegraaf-app voor de Apple TV is inmiddels beschikbaar. Onderaan het artikel vind je de link naar de app.

Apple TV-app van de Telegraaf

Bovenin de Apple TV-app van De Telegraaf vind je een zogenaamde news ticker: een horizontale balk waar de belangrijkste nieuwsberichten al scrollend voorbij komen. Verder ligt in de app vooral de focus op video; je kunt in alle categorieën door het ruime aanbod aan video’s navigeren. Elke categorie is duidelijk te herkennen, want na het selecteren van een video wordt bovenaan een korte omschrijving van het nieuws getoond in de kleur die past bij de rubriek. Zo wordt het nieuws van Telesport weergegeven op een blauwe achtergrond, terwijl voor de Vrouw-rubriek een witte achtergrond gekozen is. Helaas maakt de achtergrond het lezen van de tekst vooral op afstand wat lastiger. Ook is het jammer dat de bovenste helft van de app altijd ingenomen wordt door een geselecteerd bericht, waardoor je slechts de helft van de app kunt gebruiken om te navigeren.

Beginpagina van de Telegraaf-app op Apple TV.

Over de tekst gesproken: bij sommige nieuwsberichten is de tekst langer dan de ruimte die voor de begeleidende tekstjes vrijgemaakt is. Je kunt de tekst ook niet selecteren om bijvoorbeeld verder te lezen. De teksten zijn dus in de meeste gevallen vrij kort en alleen bedoeld als intro voor de video. Je kunt met deze Telegraaf-app dus geen complete nieuwsberichten lezen. Dit is vooral jammer voor de news ticker bovenaan, omdat deze daardoor vrij statisch blijft. Wil je meer weten over een headline die hierin langsgekomen is, dan moet je dus niet bij deze Apple TV-app zijn, maar de app op de iPhone of iPad openen.

Elke video wordt automatisch in de linker bovenhoek afgespeeld zodra je het bijbehorende nieuws gekozen hebt, maar je kunt ook voor een schermvullende weergave kiezen. Als een video bijna afgelopen is, zie je aan de rechterkant een lijst met volgende video’s. Het filmpje bovenaan wordt direct afgespeeld, maar je kunt ook zelf één van de volgende video’s kiezen. De Telegraaf-app op de Apple TV is daardoor vooral handig om constant nieuwsflitsen voorbij te laten komen, zeker omdat veel video’s vrij kort zijn. De beeldkwaliteit van de video’s is in veel gevallen prima in orde. Het beeld is scherp en is daardoor ook op een afstand prima te bekijken.

Video bekijken in de Telegraaf-app voor de Apple TV.

De app zal vooral ingezet worden tijdens de aankomende Olympische Spelen in Rio in Brazilië, want de app krijgt ongeveer veertig The road to Rio-afleveringen in het kader van Telesport Today. Deze worden uitgezonden in aanloop van de aankomende zomerspelen en waarom daardoor op moment van schrijven nog niet beschikbaar. Het bekijken van video’s is in de app echter wel heel eenvoudig en is bijvoorbeeld leuk als achtergrond.

Tot slot kun je in de app nog inloggen met je eigen Telegraaf-account, waarmee je je favoriete items kunt bekijken maar ook video’s kunt toevoegen. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld later nog eens bekijken via de Telegraaf-app op je iPhone, iPad of via de website. Het inloggen verloopt via een speciale link en een eenmalige registratiecode. Ook kun je zelf zoeken naar nieuwsvideo’s met de ingebouwde zoekfunctie, maar het aanbod dat direct in beeld komt is meer dan voldoende.

Prive gedeelte van de Telegraaf-app op de Apple TV.

De nieuwe Apple TV-app is volgens de Telegraaf de eerste stap in het aanbieden van een online televisieaanbod op het gebied van nieuws en sport. Het is overigens niet de eerste Apple TV-app die door TMG uitgebracht wordt, het mediabedrijf waar de Telegraaf onder valt. Eerder waren er al apps van Sky Radio en Radio Veronica, twee radiomerken van de TMG-groep.

Conclusie De Telegraaf voor Apple TV

De Telegraaf-app voor de Apple TV is een prima nieuws-app om snel korte video’s te bekijken. Het navigeren gaat goed, ook al wordt de helft van het scherm ingenomen door het huidige geselecteerde bericht. Dankzij alle bekende Telegraaf-categorieën weet je meteen dat je met een Telgraaf-app te maken hebt. De schermvullende weergave van van de video’s is handig en doordat de volgende video automatisch afgespeeld wordt, heb je er in principe geen omkijken naar. Toch is er wat betreft leesbaarheid nog wel wat op de app aan te merken, want door de soms lichte achtergrond in combinatie met kleinere letters is het lezen van de intro’s niet altijd even prettig.

Pluspunten

  • Alle bekende Telegraaf-categorieën
  • Snel video's kijken in hoge beeldkwaliteit
  • Video's opslaan in je Telegraaf-account

Minpunten

  • Sommige teksten zijn te lang en daardoor niet volledig te lezen
  • Tekst niet altijd even goed leesbaar op langere afstand, vooral door achtergrondkleur
  • Helft van het scherm ingenomen door huidige selectie

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 23 juni: De app is inmiddels live en beschikbaar in de App Store op de Apple TV.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juni 2016, 14:02
Categorie Nieuws
Onderwerp telegraaf

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.