iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en Belgi├ź

Teleac’s Taalmeester als iPhone-applicatie in de App Store

Teleac heeft via de App Store de applicatie De Taalmeester uitgebracht, een applicatie waarmee je spelenderwijs beter leert spellen. Er zit ook een quiz in, waarmee je je kennis van het Nederlands kunt testen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

taalmeesteriPhoneclub wordt graag bezocht door taalfreaks die speuren naar mogelijke pleonasmen en contaminaties. Voor hen is de applicatie De Taalmeester van Teleac bedoeld, een applicatie waarmee je eindelijk eens kunt zien hoeveel je van taal weet. De Taalmeester bevat drie onderdelen: de Meesterklas, met onderwerpen als spelling, grammatica en stijl, de Taalgids met een ABC van vaak geziene/gemaakte fouten en een Quiz die aan de hand van 10 vragen je kennis test. Die quiz is van behoorlijk niveau en het valt niet mee om alle vragen helemaal foutloos te beantwoorden, maar ik ben dan ook geen neerlandicus en zeker geen taalneuroot. Eigenlijk valt er voor iedereen nog wel iets op te steken met deze applicatie: de d’s en t’s zijn misschien een eitje, maar waarom je valentijn met een kleine letter en Valentijnsdag met een hoofdletter schrijft is voor veel mensen toch wat raadselachtig.


In de quiz krijg je bijvoorbeeld de vraag welke uitdrukking juist is: “goede nota nemen van” of “goed nota nemen van”. Kies je één van beiden, dan heb je meteen een fout te pakken, want het blijkt dat je beide uitdrukkingen mag gebruiken. Er zitten behoorlijk wat instinkers tussen en dat maakt de quiz voor een grote groep mensen nuttig. Bekende taaldilemma’s als “groter als/dan” zitten er uiteraard ook in.

taalmeester

De inhoud van de quiz is telkens wisselend. Mij lukte het om meteen bij de eerste poging 9 vragen goed te scoren (de hierboven genoemde nota deed de das om), dus ik ben benieuwd of er mensen zijn die het lukt om in één keer alle 10 goed te hebben. Downloaden kan gratis vanuit de App Store.

Voor de inhoud van de applicatie is de Nederlandse Taalunie verantwoordelijk. Ontwikkeling is gedaan door XS2TheWorld, in opdracht van Teleac en Eyeworks.

Downloaden: De Taalmeester (gratis)

Als je een taalfout of foutieve zinsbouw ontdekt in een van onze nieuwsartikelen, gebruik dan de link ‘Probleem met artikel melden’, net boven het reactieformulier. We kunnen het betreffende taalprobleem dan meteen oplossen.

Reacties: 8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.