Specsavers Oogtest: oogmeting doen met iPhone

Specsavers Oogtest is een iPhone-app die je een oogmeting laat doen. Je dekt je linker en rechter oog beurtelings af en krijgt een oordeel.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Specsavers Oogtest iPhone appEen slimme zet van de opticien: Specsavers heeft een app uitgebracht waarmee je een oogmeting kan doen op de iPhone. Specsavers Oogtest werkt op een vergelijkbare manier als een oogtest bij de opticien zelf, wat inhoudt dat je om de beurt een oog moet afdekken met je hand en de iPhone op afstand moet houden om verschillende lettergroottes te lezen. Na de test krijg je een oordeel over je linker- en rechteroog… en voel je misschien wel ineens de behoefte om de opticien binnen te stappen.

Het eerste wat in het oog springt, is dat de app niet is bijgepunt voor het beeldscherm van de iPhone 5, maar dat staat het testen geenszins in de weg. Van tevoren lees je dat je een bril of lenzen vooral moet op- of inhouden als je die hebt, en dan vangt het testen aan. Eerst met het afdekken van je linkeroog, waarna je verschillende opgaven krijgt. Bij een steeds kleiner wordende zin in beeld geef je aan of hij scherp of onscherp is, je geeft aan of elke streep in een halve cirkel even scherp is en dan is er natuurlijk het alom bekende onderdeel. Je houdt de iPhone nog steeds met één oog afgedekt op armlengte afstand en ziet dan meerdere regels tekst in beeld. Met de knoppen onderin geef je aan welke regel je nog kan lezen.

Specsavers Oogtest iPhone lijnen Specsavers populaire vragen

Hetzelfde proces volgt voor het rechter oog, en daarna volgen twee korte vragen waarin je bijvoorbeeld aangeeft dat je soms hoofdpijn hebt, of vaak last hebt van droge ogen. Ook erfelijkheid komt langs. Iemand met diabetes in de familie? Het kan van invloed zijn. In totaal ben je echt niet meer dan twee minuten bezig om het resultaat in beeld te zien, begeleid door een video met een overdadig grijnzende brillenverkoper. Dan zie je de eindscore op je twee ogen, aangegeven in termen als zeer slecht, matig, gemiddeld of goed.

Specsavers Opticiens wijst erop dat je het testresultaat niet als bindend moet zien, en dat hij niet helemaal op waarheid hoeft te berusten. Daarbij wil de keten natuurlijk ook graag brillen en lenzen verkopen, dus er zijn wel wat vraagtekens te plaatsen bij de betrouwbaarheid van de app. Maar Specsavers Oogtest op de iPhone geeft wel een indicatie – en misschien wel een knagend gevoel toch maar eens naar binnen te stappen bij een opticien.

Downloaden: Specsavers Oogtest (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

In een ver verleden schreven we ook al over de oogmeting-app EyeChart. Onder die naam vind je meer oogtesten in de App Store.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 mei 2013, 0:13
Categorieën Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerpen bril, medisch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.