Voer zelf een oogmeting uit met de iPhone-applicatie EyeChart

Met de applicatie Eye Chart kun je zelf een oogmeting uitvoeren. De applicatie maakt gebruik van een zogenaamde Snellen-kaart, een opsomming van letters die je bij elke opticiën en brillenwinkel kunt vinden.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

eyechartElke opticiën heeft er eentje hangen: een bord met lettertjes die je moet oplezen. Tijdens een oogmeting kan de opticiën daarmee controleren of je daadwerkelijk beter ziet door verschillende lenzen. Terwijl je door een apparaat kijkt en de letters probeert op te lezen, draait de opticiën steeds andere lenzen voor je oog, om de optimale lenssterkte te vinden. Met de applicatie EyeChart kun je zelf testen hoe goed je ogen zijn. Zo’n letterkaart heet trouwens een Snellen Eye Chart en wordt over de hele wereld gebruikt. De Nederlandse oogheelkundige Herman Snellen ontwikkelde de letterkaart in 1862. Normaalgesproken hang je zo’n kaart op 6 meter afstand, maar vanwege het kleine scherm van de iPhone moet je deze van dichterbij bekijken: op circa 1,20 meter.


De applicatie is gratis te downloaden maar heeft één nadeel: het toont steeds dezelfde letters waardoor je als ‘patiënt’ al snel de letters uit je hoofd gaat leren. Ontwikkelaar Dok LLC heeft daarom ook een betaalde app, EyeChart RandomEyes (een woordgrapje), die steeds willekeurige letterkaarten aanmaakt. Voor wie binnenkort zo’n oogtest gaat uitvoeren misschien handig om te weten: op de traditionele Snellen-kaart staan alleen de letters C, D, E, F, H, K, N, P, R, U, V en Z. Kan je zelfs met een bril de bovenste E niet lezen, dan ben je (officieel) blind.

De oogmetingskaarten maken gebruik van letters die op een speciale manier zijn geconstrueerd. Er is geen sprake van een bepaald lettertype. Deze en andere wetenswaardigheden over de Snellen-kaart zijn op Wikipedia te vinden. Het zal duidelijk zijn, dat Eye Chart alleen voor recreatief gebruik is; de opticiën kan er geen bril mee voorschrijven, maar je kunt wel zelf even checken of het weer eens tijd is om naar de brillenwinkel te gaan. Bij het lezen van de letters moet je steeds één oog afdekken.

Downloaden: EyeChart (gratis) en EyeChart RandomEyes (€1,59)
Tipgever: Richard

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 oktober 2009 om 0:50
Categorie
Geneeskunde

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.