Spark voor iPhone: bijzondere video-app van ontwerpbureau IDEO

Nieuwe video-app Spark voor iPhone is ontworpen door het bekende ontwerpbureau IDEO en heeft een prachtige interface en handige bediening.
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

Spark Als ontwerpbureau IDEO iets ontwerpt of bedenkt is het vaak de moeite waard. Het bureau ontwierp in 1980 de eerste Apple muis voor de Lisa computer en ontwerpt sindsdien de meest uiteenlopende dingen; van elektronische fietsen tot kinderziekenhuizen. IDEO-oprichter David Kelly werd door zijn samenwerking met Apple goede vrienden met Steve Jobs, en gaf begin dit jaar een televisie-interview over hun vriendschap. Nu heeft IDEO ook een video-app uitgebracht, genaamd Spark. Spark heeft een prachtige interface en veel functies die je van een video-app verlangt.

In de app kun je 720p HD video’s maken. Houd het midden van je scherm ingedrukt om op te nemen, laat los wanneer een shot ten einde is en druk weer in om met een nieuwe scène verder te gaan. Bij veel video-apps -zoals Capture– zit die opneemfunctie vaak achter een duidelijke knop verborgen, maar bij Spark is de knop transparant, net als de gehele interface. Dat maakt het filmen erg prettig en eenvoudig. Zodra je de transparante knop loslaat is een scène ten einde, en krijgt deze een eigen kleur. De ring met kleurtjes in je scherm verbeeldt de verschillende scènes en hun lengte. Als deze ring vol is zijn je dertig secondes op en heb je een filmpje.

Spark videospark filters

Daarna kun je muziek uit je bibliotheek toevoegen en filters over je video’s heen leggen, wat heel simpel gaat: je trekt de filters als het ware over je video’s heen. Ook handig: je kunt zoveel video’s als je wilt uploaden, een onbeperkt aantal video’s die nog niet af zijn bewaren en altijd je laatste shot verwijderen om hem overnieuw te schieten. Daarnaast kun je video’s zowel in de Spark-galerij als in je filmrol opslaan, en ze gemakkelijk delen via Instagram, Twitter, Facebook, iMessage, en AirDrop.

Uiteindelijk heeft deze app dus net als veel andere video-apps filters, de mogelijkheid om muziek toe te voegen en integratie met sociale media, maar toch voelt Spark echt anders. Volgens IDEO komt dat omdat het concept achter het schieten, bewerken en delen van video speciaal voor volwassenen is ontwikkeld, en specifiek met iPhone-gebruikers in het achterhoofd is ontworpen. Klinkt mooi, maar dat zien we eerlijk gezegd niet meteen terug. Wat we wel zien: een prachtige en simpele interface met goed doordachte bedieningsmogelijkheden. Díe aspecten maken de app absoluut de moeite waard. Spark Camera ondersteunt de iPhone 4S en hoger.

Downloaden: Spark (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.