RTL beschuldigt maker RTL Gemist-applicatie van overtreding auteursrecht

RTL is niet blij met de RTL Gemist-applicatie, die is gemaakt door een Nederlandse student. Ze gaan in gesprek.

uitzending rtlEen paar dagen geleden kon je op iPhoneclub lezen over een niet-officiële iPhone-applicatie waarmee je uitzendingen van RTL Gemist kon bekijken. De app was gemaakt door een Nederlandse informaticastudent en was al eens gedemonstreerd aan RTL, zodat het leek alsof er niets aan de hand was. Maar toch is RTL Nederland niet bij met het initiatief. Ze beschuldigen de student van auteursrechtschending. Via een woordvoerder heeft RTL laten weten dat er sprake is van “oneigenlijk gebruik”. De iPhone-applicatie haalt programma’s binnen die via URL’s die eigenlijk voor de iPad zijn bedoeld.


De app ‘Uitzending’ is voor €1,59 in de App Store te vinden en is gemaakt door student Dennis Lexis, zoals je eerder al kon lezen. Het archief van de app gaat tot zeven dagen terug en er zitten programma’s in zoals ‘Ik hou van Holland’ en ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’. Toen we deze app bespraken, waarschuwden we al dat deze alleen blijft werken als RTL medewerking blijft verlenen, door de URL’s op de juiste wijze te blijven aanbieden. Zelf heeft RTL nog geen iPhone-applicatie waarmee je de uitzendingen kunt bekijken op de iPhone. Er is wel een mobiele website, waar je moet betalen. Voor de iPad is er overigens wel een officiële RTL Gemist-app met de naam RTL XL (gratis).

Woordvoerster Kim Koppenol wil niet op mogelijke maatregelen van RTL ingaan, maar geeft wel aan dat er een gesprek gaat volgen:

De applicatie van Lexis is oneigenlijk gebruik van ons beeldmateriaal. Dat kunnen we niet toestaan. We zullen de dialoog met hem aangaan om te zien wat zijn beweegredenen zijn.

De app ‘Uitzending’ is momenteel niet meer in de App Store te vinden.

Tipgevers: Rens en Justin

Informatie

Laatst bijgewerkt
10 januari 2011 om 22:51
Onderwerp
Categorie
Amusement

Reacties: 66 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.