The Roll app review

Review: The Roll zoekt de mooiste foto’s voor je uit

The Roll zoekt de mooiste foto's uit en ordent ze netjes op thema. Werkt het ook? Dat probeerden we uit met een collectie van zo'n 5.000 foto's. The Roll blijkt een heel andere smaak te hebben dan wij...

Je maakt waarschijnlijk een hoop foto’s met je iPhone. Tijd om te selecteren welke de mooiste zijn, heb je vaak niet. Gelukkig kan de nieuwe app The Roll (link) dat klusje van je overnemen, al zul je het niet altijd eens zijn met deze app. Wij lieten The Roll los op een forse fotocollectie om te achterhalen welke foto’s volgens het algoritme het mooist zijn.


The Roll app review

The Roll kiest mooiste foto’s

The Roll helpt om je foto’s te organiseren en kiest ook de beste foto’s uit. De app is gemaakt door EyeEm, een bekende fotocommunity met bijbehorende app. Ze hebben voor The Roll een eigen algoritme ontwikkeld (EyeEm Vision), dat met een percentage aangeeft hoe goed de foto gelukt is.

The Roll doet alles automatisch The Roll: beste foto's van deze maand

Maar werkt het ook? Ik probeerde het met mijn eigen fotocollectie en na een paar dagen mooie foto’s maken blijkt dat één foto met stip op nummer 1 staat bij deze app: een foto die bij de snackbar is gemaakt. Overigens blijkt The Roll smaak te hebben, want de foto is gemaakt bij de winnaar van de AD Friettest 2016, Pieperz in Veghel. En ja, de friet was heerlijk, maar om eerlijk te zeggen: de foto zelf vind ik niet zo geslaagd. Dat geldt voor wel meer foto’s die The Roll supermooi vindt: ik had voor de grap een foto gemaakt van een nogal onsmakelijke pannenkoek met kaas van een tafelgenoot, omdat ik vond dat het er nogal smerig uitzag. The Roll denkt daar anders over en roept de foto uit tot één van de mooiste.

Er zitten nog wel meer eetfoto’s tussen die ik uit de losse pols hebt gemaakt voor mijn eetdagboek en die helemaal niet bedoeld zijn om ‘mooi te zijn’ of die ik op internet zou willen zetten. Van de andere kant negeert The Roll foto’s die ik zelf wél mooi vind, zoals die van een verticaal bos in Milaan (te zien in dit artikel over Google Foto’s). Ik vind ze mooi, maar The Roll niet.

The Roll trefwoorden

The Roll sorteert foto’s op thema

Over Google Foto’s gesproken: beide apps kunnen je foto’s analyseren en toewijzen aan een bepaalde categorie. Zo herkent The Roll moeiteloos dieren, koffie, landschappen, blauwe voorwerpen, groepen mensen, architectuur, bomen, mode, witte voorwerpen of foto’s die in bepaalde plaatsen zijn gemaakt. Het resultaat is nog wel eens verrassend. Zo wordt een kaasplankje met wijn ingedeeld bij ‘Breakfast’ en wordt een gezellige mok met glühwein gezien als ‘Coffee’. Maar goed, dergelijke foutjes maakt Google Foto’s ook wel eens. Bij een beker met donkere inhoud is die fout wel te begrijpen: meestal zit daar koffie in. Als mens zie je aan het patroon dat het om een kerstbeker gaat en dat de inhoud wat meer naar donkerrood neigt. In dat geval is de mens nog altijd slimmer dan het algoritme.

The Roll deelt foto's automatisch in categorieën in The Roll: automatisch toegewezen categorieën

Je ontdekt ook nieuwe weetjes over je eigen fotografeergedrag. Zo blijk ik nauwelijks foto’s van dieren te maken, terwijl ik wel veel foto’s van koffie maak. Op de foto’s kun je zien hoe vaak koffie fout wordt geïnterpreteerd. Zo zijn er een fitnesstracker, een beker soep en een Apple Watch-lader te zien op onderstaande ‘koffiefoto’s’:

The Roll: dierenfoto's The Roll: koffiefoto's

EyeEm heeft niet bekendgemaakt hoe het algoritme werkt, maar we vermoeden dat ze met patroonherkenning kijken naar eigenschappen als belichting en compositie om te bepalen welke foto’s mooi zijn. Elke foto krijgt een percentage toegewezen. Zo krijgt mijn bord met friet een score van 91%, terwijl de onsmakelijke pannenkoek ‘maar’ 73% scoort.

Dubbele iPhone-foto’s opruimen met The Roll

Handig is ook dat The Roll stapeltjes maakt. Heb je bijvoorbeeld meerdere fotos’ van hetzelfde onderwerp gemaakt (zoals je met de iPhone nogal makkelijk overkomt) dan kun je snel de mooiste uitzoeken. The Roll zet ze bij elkaar en jij kunt de minder geslaagde exemplaren meteen weggooien via het prullenbakje rechts onderin.

The Roll: soortgelijke foto's van een zonsondergang sorteren The Roll: details van een foto

Voordat The Roll je die informatie kan leveren, moet wel eerst je camerarol geanalyseerd worden. Voor de ca. 5.000 foto’s die ik op mijn iPhone heb staan duurde dat een paar uur. Je moet daarvoor met Wi-Fi verbonden zijn, maar hoeft zelf helemaal niets te doen. Bij elke foto kun je meer informatie opvragen, zoals instellingen, locatie (opgeslagen in de EXIF-informatie) en de tags die The Roll heeft toegewezen. Je kunt helaas zelf geen andere tags toevoegen of foutieve tags verwijderen. Ook kun je foto’s niet naar een andere categorie verplaatsen.

Wat je wel kunt doen, is zoeken in het Engels. Voer de tekst ‘sun’ in en je krijgt alle zonnige foto’s te zien. Gebruikers in de App Store klagen dat de app crasht en bugs bevat, maar daar hebben ik en de mensen in mijn omgeving niets van gemerkt.

Conclusie The Roll review

The Roll is een gratis app, die je helpt om je foto’s te analyseren. Zie je het niet zitten om je foto’s bij Google Foto’s op te slaan om ze daar te laten analyseren, dan is The Roll een goed alternatief. EyeEm is een Europese partij, gevestigd in Duitsland, die niet het eigendom van jouw foto’s claimt (voorwaarden). De app kiest de mooiste foto’s uit en wijst daar ook een cijfer aan toe (maximaal 100%). Je kunt erover discussiëren of dit ook echt de mooiste foto’s zijn. Zelf vond ik het indelen van foto’s in categorieën de meest nuttige functie van The Roll. Je ziet snel welke foto’s van landschappen je hebt gemaakt en kunt dingen die je meermaals hebt gefotografeerd makkelijk opruimen, omdat The Roll alvast de mooiste voor je uitkiest. Ook vind je snel foto’s van een bepaalde locatie terug, al kun je dat ook al doen met iOS Foto’s. Je kunt The Roll gebruiken om eerder gemaakte foto’s opnieuw te ontdekken of om je camerarol op te ruimen. In beide gevallen is de app een aanrader, ook al maakt ‘ie wel eens wat foutjes.

Pluspunten

  • Meer overzicht van je camerarol
  • Handige manier om dubbele foto's op te ruimen, The Roll kiest alvast de mooiste uit
  • Europese partij, daarom minder privacyzorgen dan bij Google Foto's

Minpunten

  • Mooi is nogal subjectief, ik vind niet dat The Roll mijn mooiste foto's heeft gekozen
  • Zelf indelen of tags toewijzen mag niet

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.